Dejv Robertson – menadžer/marinac

Kada je u februaru ove godine Daren Ferguson dobio otkaz u Piterborou, klub je bio na 15. poziciji na tabeli. Dejv Robertson je dobio poverenje čelnika kluba da završi sezonu. U 15 utakmica pobedio je 6, 4 remizirao a 5 izgubio. Piterboro je sezonu završio kao 9., a Robertson je zaradio ugovor na 3 godine.

Ambicije na početku nove sezone su bile velike, stigao je Džek Kolison, klinac koji je obećavao u Vest Hemu, spominjao se napad na Čempionšip. Ali negde usput, kola su krenula nizbrdo, pa je Poš (nadimak Piterboroa) u prvih 6 kola ostvario samo jednu pobedu i jedan remi. Dejv Robertson je morao da ode.

Ali ko je zaista ovaj, ispostaviće se, zanimljiv lik ?

Rođen je 1973. godine u Dagenhamu , istočnom predgrađu Londona i od malih nogu je veliki navijač Vest Hema. Trenirao je fudbal, igrao krilo u Dagenham Junajtedu, bio u nekoliko londonskih klubova na probi, uključujući i Čelsi, ali nije išlo. Do 16. godine nije uspeo da dobije ugovor u nijednom klubu i odlučio je da se priključi Kraljevskim Marincima, baš kao i njegov otac i deda.

Na utakmici Vest Hema kada je imao 6 godina, legenda kluba Trevor Bruking ga drži za ruku

Na utakmici Vest Hema kada je imao 6 godina, kapiten kluba Bili Bonds ga izvodi na teren

Nakon odrađenih testova i dobrih rezultata dobio je status zelene beretke i izabran u jedinicu 40 Komandosa.  Prva misija mu je trajala 3 meseca – Zalivski rat u Kuvajtu! Kasnije je išao na trening misije u Norvešku u arktičkim uslovima i Gvajanu u uslove džungle. 1993. boravio  je 6 meseci u Severnoj Irskoj, u zapadnom Belfastu. Kako sam Robertson kaže najteže mu je bilo u pustinjskim uslovima u Kuvajtu, a najspremniji je bio za vreme vežbi u Norveškoj kada je 6 dana nedeljno skijao sa prtljagom težine 54kg na leđima. Verovali ili ne  nekoliko momaka je čak umrlo!

Robertson i kolege marinci

Robertson i kolege marinci

Da je ostao marinac sada bi već bio u penziji (sa 40 godina idu u penziju), ali 1995. godine u Gvajani je oboleo od virusa  koji je zahtevao ugrađivanje pejsmejkera i prestanak aktivne službe. Imao je 22 godine.

Rešio je da se vrati prvoj ljubavi – fudbalu. Završio je trenerski kurs u Portsmutu, a pre mlađih kategorija Piterboroa radio je u Kristal Palasu. 2013. postao je jedan od 178 trenera u Engleskoj sa Uefa Pro licencom. Pre nego što je dobio ugovor na 3 godine, čelnom čoveku Piterboroa Darahu MekEntoniju je predstavio plan za uspeh tima koji se sastojao od 35  stavki! Sezonu je podelio na cikluse a svaki igrač je dobio napismeno šta se od njega očekuje u sezoni. Pokrio je sva pitanja u klubu a kao cilj zacrtao plasman u Čempionšip.

Kao što smo već rekli, negde je pošlo po zlu, ali sigurno da Robertsonu ne manjka entuzijazma. Sa takvim elanom i vojničkom disciplinom trebali bi ga ubrzo videti na novom zadatku.

A Piterboro ? Hm, sigurni smo da Daren Ferguson negde iz žbunja stadiona London Roud posmatra celu situaciju!

U nove trenerske misije

U nove menadžerske misije

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply