Cvet maka – u čast herojskim precima

Primetili ste verovatno kako igrači širom Engleske, bez obzira na ligu, svake godine u ovo doba nose neke crvene cvetiće na dresu a menadžeri obično iste prišiju na svoje kapute i sakoe. O čemu je reč?

Ceremonija pred utakmicu

Ceremonija pred utakmicu

Naime, u pitanju je cvet maka koji se nosi u znak sećanja na sve žrtve Prvog svetskog rata. Sama tradicija obeležavanja je pokrenuta zbog ratne poeme ’’Na poljima Flandrije’’ koju je napisao potpukovnik Džon MekKrej a inspiraciju za nju dobio je na sahrani prijatelja koji je poginuo u borbi. Prema legendi, bio je nezadovoljan poemom i bacio je papir na kom ju je napisao ali su drugi vojnici sačuvali papir i poema je do danas jedan od najpoznatijih simbola i sećanja na horore Prvog svetskog rata.

Ali zbog čega baš cvet maka?

Nakon rovovskih borbi u razorenoj Flandriji tokom Prvog svetskog rata, prvi put su upotrebljeni bojni otrovi, tenkovi i razna tada moderna oružja za masovno razaranje. Zemlja je bila razrovana, biljni i životinjski svet uništen. Vojnici su masovno sahranjivani a svuda okolo je bila pustoš. Prva biljka koja je počela da raste na večnom počinku mnogih heroja upravo je bio krvavo obojeni cvet divljeg maka. I upravo zbog tog prizora polja prikrevnog crvenkastim makom dokle pogled dopire, uzet je kao simbol sećanja na pale heroje u Prvom svetskom ratu.

Polje crvenog maka oko Londonske tvrđave

Polje maka oko Londonske tvrđave (1)

Crveni cvet maka se obično nosi nedelju pred 11. novembar i tokom tog dana s obzirom da je konačno primirje za okončanje krvoprolića potpisano upravo tog datuma. Crveni mak predstavlja simbol na pale vojnike u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu.

U znak sećanja i na našim prostorima se nosi cvet doduše ne crveni mak već Natalijina ramonda koji je nazvan po kraljici Nataliji a drugačije se naziva i cvet feniks zbog mogućnosti da i ako se sasvim osuši čim se zalije par puta ona ponovo oživi. Raste na svega par mesta a jedno od njih je i vrh Kajmakčalan mesto na kojem su mnogi junaci s ovih prostora ostavili živote u Prvom svetskom ratu.

Sledeći put kad budete videli ovaj cvet na dresu nekog igrača, setite se palih boraca i budite ponosni na njih jer oni to svakako zaslužuju.

Polje crvenog maka oko Londonske tvrđave (2)

Polje maka oko Londonske tvrđave (2)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

9 komentara

 • Savic Vladimir

  Samo Irski smrad, igrač WBA James McClean je i prošle i ove godine odbio da na dresu nosi cvet maka.

  • Engleski fudbal

   Pročitali smo. Maksimalno nepoštovanje.

  • Miroslav

   Možda zato što su mu Englezi vekovima ubijali sunarodnike, falsifikujući istoriju, kao što su i u našim slučajevima radili…

  • Goofy

   Nisam siguran, al mislim da ove godine ce biti kaznjen svako ko ne nosi.

  • Vlada

   Sto volim kada je nekome tesko da ukuca na guglu i proveri pre nego sto pocne pljuje na nesto sa cim veze nema. Decko lepo i kulturno objasnio zasto ne nosi i ima pravo na to….

   http://www.irishmirror.ie/news/news-opinion/paddy-clancy-its-time-stop-9186784

   • Ljubisa

    A volis i da se pravis pametan, ocigledno? Sta je on lepo objasnio? Mesas babe i zabe koliko i on. Sta kaze McClean, da nece da nosi jer su britanske vojne formacije ubile 13 ljudi na protestima u njegovom gradu u Irskoj, 70-ih. Kakve to veze ima sa obelezavanjem zrtava Prvog svetskog rata. Ponavljam ti, Prvi svetski rat! Dan primirja. I odnosi se na sve zrtve TOG rata. Sta je bilo 50 godina nakon toga izmedju Irske i Engleske je u odnosu na te zrtve i pomenuti rat, totalno nebitno! McClean nicim izazvan izrazava nepostovanje preka tim zrtvama, pozivajuci se na neke druge. Klasicna zamena teza i klasican nacionalizam, pa i separatizam. Slicno kao kad Srbenda likuje nad zrtvama, recimo u Francuskoj jer “i nas su bombardovali”. Plitko kao plitak potok.

 • Wolfson

  Irci su digli ustanak protiv Engleza (Uskršnji ustanak u Dablinu) 1916. godine i bili su u vezama sa nemačkom Vladom, odnosno imali su svoje ljude iz Šin fejna u Berlinu. Nemci su čak poslali i oružje ali se brod ili podmornica razlupao o irske hridi. Irci su želeli slobodu i nisu birali sredstva, a Englezi im to nikad nisu oprostili jer su ih napali kada su bili u najvećem sranju.

Leave a Reply