Brojke u fudbalu – Eden Azar

Prva pomisao na Premijer ligu posle prve polusezone su mi Lester i Čelsi, prvi naravno u pozitivnom a drugi u negativnom kontekstu. Jedan od razloga za lošu igru Čelsija ove godine je svakako veliki pad forme Belgijanca. Najbolji igrač Premijer Lige u prošloj godini sa 14 golova i 10 asistencija bio je najzaslužniji za Čelsijevu titulu. Do sredine januara 2016. na 27 utakmica u svim takmičenjima beleži ukupno 4 asistencije i nijedan gol. Logično pitanje koje se ovde nameće je šta mu se desilo? Kroz brojke koje sam prikupio sa Optinog sajta i iz njihove aplikacije 4-4-2 pokušaću da uporedim prošlu i ovu sezonu kako bi videli gde je tačno problem i šta su potencijalni uzroci slabih igara Azara ove sezone.

eden-azar1

Mislim da je očigledno da Azar ima manjak samopuzdanja a to pokazuje i broj upućenih šuteva na gol (u proseku nešto više od 1 po meču od kojih čak 60% ide van okvira gola, dok je prošle sezone 60% išlo u okvir gola), takođe prošle sezone je postigao 6 golova iz penala a ove sezone je već 2 penala promašio.  Očigledno je da i nervoza utiče na njegovu igru pa je već na polusezoni imao isti broj žutih kartona kao u celoj prošloj sezoni.  Njegova loša igra se oslikava i po broju minuta koje provodi na terenu pa je prošle sezone u proseku po utakmici boravio 88 minuta na terenu a ove sezone samo 73 minuta, međutim postoji mogućnost da je to i zbog slabije fizičke spreme u odnosu na prošlu sezonu koja se odnosi na manje dobijenih duela i činjenica da je prošle godine u proseku imao 2 presecanja lopte po meču a ove godine samo jedno. Fizičku spremu je i Hidink pomenuo 13-og januara na konferenciji za novinare kada je rekao da su probleme sa Azarom ove sezone fizičke prirode, posledica toga je iscrpljujuća prošla sezona u kojoj je odigrao svih 38 utakmica u Premijer Ligi pa nakon toga još 4 meča na svetskom prvenstvu, praćene kvalifikacionim ciklusom za evropsko prvenstvo sa reprezentacijom ove godine. Koliko je Azar bezopasan ove godine govori i podatak da kada povuče loptu napred u sprintu mogućnost za gol njegove ekipe prošle sezone bila skoro 10% a ove godine je to nešto više od 1%

azar-statistika

Evo jednog primera njegovog lošeg izdanja, to je na utakmici sa Liverpulom koju je Čelsi izgubio 3:1 a Azar je igrao 59 minuta. Ovo je njegova statistika:

Broj stvorenih šansi: 0

Broj šuteva na gol: 0

Broj uspešnih driblinga: 0

azar-statistika-liverpul

Na slici je sav njegov učinak tokom utakmice. Plavom bojom su označeni uspešni pasovi a crvenom neuspešni.

Još jedna utakmica koja pokazuje očajnu formu Azara ali i Čelsija je utakmica sa Mančesterom 28. decembra. Azar je proveo čitav meč na terenu igrajući kao najistureniji igrač i za to vreme je imao sledeću statistiku:

Broj stvorenih šansi: 1

Broj šuteva na gol: 0

Uspešnost pasova u poslednjoj trećini terena: 58%

azar-statistika-mancester

Kada priđe golu (što je uistinu i bilo retko) skoro svaki 2. pas mu je bio pogrešan. Iako je njegov tim uputio 8 šuteva, on kao najistureniji igrač za 90 minuta nijedan šut nije uputio, da dodam još da je izgubio sve duele u vazduhu.

Međutim njegova igra je posledica igre celog tima. Prava slabost Čelsija se vidi u utakmici sa Mančester Junajtedom koji je takođe loše ove sezone.

Na slikama vidimo raspored pasova na njihovoj utakmici minule jeseni koja je završena rezultatom 0:0.

 

azar-junajted

Raspored pasova Mančester Junajteda

 

azar-čelsi

Raspored Čelsijevih pasova

U moru ovih pogrešnih pasova retko koji i stiže do Azara.

Prosto neverovatno da je ovo isti igrač koji je bio najbolji u Premijer ligi prošle godine. Ova statistika pokazuje da Azar može da funkcioniše samo kada ceo tim funkcioniše te da on ne može nikako biti vođa tima, neko ko će da pogura ekipu pošto u najbitnijim mečevima on se pokaže u najgorem izdanju. Pokušavao je Murinjo i da mu menja pozicije pa je tako igrao i napdača, ofanzivnog veznog, levog veznog ali ni to nije urodilo plodom.

Ostali razlozi koji nisu statističke prirode:

  • Stopio se sa bledim izdanjima tima, jednostavno ne dobija dovoljno pasova od Matića i Fabregasa koji su neprepoznatljivi ove sezone, sa druge strane postigao je 2 gola na svetskom prvenstvu i nakon toga još 4 u kvalifikacijama u pobedama svog tima što znači da je u reprezentaciji i dalje beleži dobre partije
  • Nesuglasice sa Murinjom koji ga je označio kao nepotpunog igrača za broj 10. Po Murinjovom mišljenju Deko i Snajder su bili bolje desetke jer su radili više u defanzivi
  • Nedostatak svežine nakon iscprljujuće prethodne sezone (takmičenje na 6 frontova)

 

Šta god da je razlog nadajmo se da ćemo videti Azara u boljem izdanju na EP u Francuskoj i sledeće sezone u Premijer ligi. Ima 25 godina i trebao bi da bude na vrhuncu forme sada, rezultati Čelsija idu uzlaznom putanjom, takođe i reprezentacija Belgije je tu sa nikad jačim timom koji zauzima prvo mesto na Fifinoj rang listi ispred Argentine, Španije i Nemačke a Azar je njen kapiten tako da ima sve preduslove da izađe iz krize i ponovo uživa u igri i možda ugrozi dominaciju Ronalda i Mesija u izboru za najboljeg igrača godine u nekoj od narednih godina.

 

tekst: Filip Vučetić

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply