AFC Vimbldon se vraća na Plau Lejn!

Klub je dobio dozvolu za izgradnju novog stadion koji će se nalaziti na mestu starog Plau Lejna! Na tom su stadionu igrali do 1991., kada su se preselili na Kingsmedou.

Vimbldonska 'Luda družina'

Vimbldonska ‘Luda družina’

FC Vimbldon se 2002. preselio u Milton Kins, te je formiran novi klub- MK Dons. No, navijači starog Vimbldona nisu tako lako prihvatili propadanje svog kluba te su osnovali AFC Vimbldon. ‘Nakon prodaje bivšeg Plau Lejna te odluke FA-a da Vimbldonovo mesto u ligi preda Milton Kinsu, naši navijači učinili su nešto do tada neviđeno u svetu fudbala. Odlučili smo ponovno osnovati klub te pokušati ponoviti uspehe starog FC Vimbldona. Počeli smo ‘od nule’, nismo imali ni igrače, ni stadion, ni menadžera, čak ni dres u kojem bi igrali’- rekao je predsednik kluba, Erik Semjuelson.

kingsmedou

Kingsmedou, sadašnji stadion

Novo-formirani AFC Vimbldon uspeo je doći do Lige 2 u kojoj se danas takmiči. Klub je u vlasništvu navijača, koji nisu odustali od kluba ni u najtežim trenucima. Većina navijača kluba radi i živi dosta daleko od stadiona Kingsmedou, na kojem AFC Vimbldon danas igra domaće utakmice. Toga su svesni u klubu, pa su zato tražili dopuštenje za izgradnju stadiona koji bi se nalazio mnogo bliže navijačima, istim navijačima zbog kojih klub postoji i zbog kojih momci iz AFC Vimbldon igraju utakmice i takmiče su u 4.rangu engleskog fudbala!

Novi stadion će imati početni kapacitet od 11 hiljada sedećih mesta, a plan je da se kasnije prošire do čak 20 hiljada mesta. Sadašnji Kingsmedou ne zadovoljava ambicije kluba jer je kapacitet tek 4850, a samo je 2265 sedećih mesta. Donsi bi na novi stadion trebali da se presele uoči sezone 2018/19, a Kingsmedou će kupiti Čelsi za potrebe ženskog tima i mlađih kategorija.

vimbldon-novi-stadion

Ovako bi to trebalo da izgleda spolja

vimbldon-stadion

Potencijalna unutrašnjost novog stadiona

Inače, AFC Vimbldon drži rekord za najduži niz bez poraza u engleskom seniorskom fudbalu. Od februara 2003. do decembra 2004.godine uspeli su odigrati 78 tekmi bez poraza. Također, jedini su klub osnovan u 21.veku, a da igraju u nekom od prva 4 ranga engleskog fudbala!

Pravi Donsi se vraćaju i biće to spektakl!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply