Adam Stensfild – slavljenje života u Eksiteru!

Proteklog vikenda lopta se zakotrljala širom Engleske, pa tako i u oblasti Devon na samom jugozapadu. U utakmici u Eksiteru sastali su se istoimeni domaćin i gost iz Samerseta, Jeovil Taun.

U pregledu Lige Dva na našem sajtu mogli ste  videti da je domaćin slavio u uzbudljivoj utakmici 3:2.

Uz lepe golove, poteze i pravi takmičarski duh utakmicu na Sejnt Džejms Parku obeležile su i neke nefudbalske stvari, ali ne negativne kao što je to slučaj kod nas na Balkanu.

Ovaj susret obilovao je snažnim emocijama jer su oba tima htela da održe petogodišnji pomen na igrača koji je otišao prerano sa ovog sveta, a koji je nastupao i za Grke (kako je nadimak Eksitera) i za Rukavičare (Jeovil) a njegovo ime je Adam Stensfild.

Stensfild je rođen 1978.godine, u aprilu 2010. mu je dijagnostifikovan rak debelog creva. Nedugo zatim je operisan, svi su mislili uspešno jer se već u julu priključio pripremama Eksitera za novu sezonu. U avgustu mu se stanje pogoršalo i preminuo je 10.avgusta 2010.godine u 32. godini života!

Adam Stenfild

Dres preko celih tribina i aplauzi u 7. i 9.minutu – te brojeve je nosio Stensfild

Za Jeovil je igrao u periodu  2001.-2004., u prvoj sezoni bio prvi strelac tima, a skoro celu drugu propustio zbog povrede. U toj drugoj sezoni Jeovil je izborio plasman iz Konferencije u Ligu Dva, po prvi put u klupskoj istoriji!

U dresu Jeovila

U dresu Jeovila

2004. godine vratio se u Konferenciju, pridružio se ekipi Hereford Junajteda gde se zadržao 2 sezone. U prvoj opet najbolji strelac tima, ali nije uspeo da uvede tim u Ligu Dva- ispali su u polufinalu plej-ofa od Stivenidža.

U drugoj sezoni su uspeli izboriti plasman u viši rang, ponovo kroz baraž, u finalu je savladan Halifaks Taun u produžecima sa 3:2.

Međutim, Adam ponovo bira da ostane u Konferenciji. Istekao mu je ugovor sa Herefordom pa je 2006. potpisao za Eksiter Siti, gde je ostao do kraja karijere, do kraja života.

2008., nakon jednog neuspelog pokušaja, uspeli su da se preko plej-ofa plasiraju u Ligu Dva- u finalu na Vembliju pobeđen Kembridž Junajted sa minimalnih 1:0.

U prvoj sezoni u Ligi Dva su uspeli da izbore i plasman u Ligu Jedan! Tu su se zadržali 2 sezone.

Adam Stensfild je u 142 nastupa za Eksiter postigao 37 golova.

Nakon njegove smrti Eksiter je povukao broj 9 iz upotrebe na 9 godina!

Svaki početak  sezone počne u znaku sećanja na Stensiflda,  a već 5 godina postoji i Fondacija Adam Stensfild koja je do sad skupila preko 150 hiljada funti i doprinela razvoju sporta u oblastima Devon, Samerset i Hereford. Fondacija takođe podstiče i rast svesti o raku debelog creva.

2015.godine lik Adama Stensfilda se pojavio i na novčanici od 5 funti koja je bila u opticaju u Eksiteru.

Jasno je da pozornica i slava pripadaju najboljima, igračima poput Runija, Azara, Aguera i drugih ali nas ovakve priče podsećaju da postoje i oni drugi- heroji malih timova. Oni su ti koje smo kao klinci prve gledali na lokalnoj utakmici i prvi kojima smo se iskreno divili, maštali da jednom zauzmemo njihovo mesto.

Na Balkanu ljudi uglavnom navijaju za najveće klubove, podeljeni uglavnom  između dve struje, dok je u Engleskoj geografsko poreklo  ključni faktor ljubavi prema klubu.

Zato, ako pitate nekog ko je bio na utakmici u Eksiteru u subotu neće vam reći da su držali pomen za Adama Stenfilda, reći će vam da su slavili njegov život!

Fudbal je u Engleskoj kultura!

Adam Stensfild No. 9

Adam Stensfild No. 9

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply