Bili Šarp – najoštrija “Oštrica” Šefilda

Odmah na startu bi trebalo da znate da ovo nije priča o legendi svetskog fudbala, nije priča o nekom neverovatnom talentu, niti je pak priča o nekom propalitetu engleskog fudbala. Ovo je jednostavno priča za one prave ljubitelje same srži kulture koja je vezana za fudbal u Engleskoj. A svakako deo te kulture, jesu upravo oni fudbaleri čija se imena, iako nisu poznati širom sveta, nalaze na usnama svih lokalnih navijača i pravih sledbenika te kulture o kojoj govorim.

Vilijam Luis “Bili” Šarp, rođen je upravo u Šefildu, 5. februara 1986. godine. Kao klinac, počeo je svoju karijeru u juniorskoj ekipi Midlvud Roversa, gde je napravio svoje prve fudbalske korake. Nakon toga igrao je malo u omladinskim akademijama Roteram Junajteda i Šefild Junajteda, za koji je i debitovao 2004. godine. Nakon samo dve profesionalne utakmice čelnici Šefilda, poslali su ga na kaljenje u Rašden & Dajmondse – ekipu koja je tada igrala u 4. ligi. Međutim bilo je evidentno da Biliju nije mesto u niželigaškim ekipama, i ubrzo je kupljen od strane Skantorpa 2005. godine za 100 hiljada funti.

Bio je član i Foresta

Bio je član i Foresta

Ipak je Šefild u to vreme igrao u Čempionšipu, i nisu smatrali da mladi Šarp poseduje dovoljan kvalitet da nosi boje njihovog tima. Ali kada su videli da je mlađani napadač za samo dve sezone u trećoj ligi postigao čak 56 golova, uvideli su da je bilo pogrešno pustiti ga da ode, pogotovo za tako mizernu sumu novca. Dobro pa nisu čekali toliko dugo, kao Mančester za Pogbu, ali svakako su morali da plate Skantorpu čak 2 miliona funti za Šarpa. Bili je ponovo bio u situaciji da ispuni svoj dečački san i postane ikona kluba sa Bramal Lejna. Ali, nažalost, opet mu se nije dalo jer je za 64 utakmica u dresu Oštrica postigao je svega 13 golova, i ponovo se našao na listi za odstrel u klubu.

Ubrzo nakon toga, Bili se ponovo našao na pozajmici, ovog puta u Donkasteru. I kao i prvog puta bio je sjajan u dresu novog kluba. Toliko sjajan, da su Donkaster Roversi za njega platili Šefildu 1,15 miliona funti. U naredne dve sezone, bio je standardni prvotimac u svojoj ekipi i sjajnim partijama zaintrigirao nekolicinu većih klubova sa ostrva. Nažalost, Šarp je krajem te godine izgubio sina koji je imao samo 2 dana kada je izgubio borbu sa gastrošizom. Samo tri dana nakon smrti svog sina, Šarp je odlučio da igra u utakmici i postigao je gol, posle koga je dobio ovacije i od svojih, a i protivničkih navijača. Takođe je sa svojom suprugom osnovao “Lui Džejkob Šarp” fondaciju imenovanu po preminulom sinu, koja pomaže osobama obolelim od gastrošize.

Porška žene bila je najvažnija u ključnim trenucima

Podrška žene bila je najvažnija u ključnim trenucima

U zimskom prelaznom roku, januara 2012. godine, Šarp je potpisao ugovor na tri i po godine sa Sautemptonom, ekipom koja se takođe takmičila u Čempionšipu, ali je bila među favoritima za titulu. Plaćen je 1.8 miliona funti. Već na debiju postigao je gol u pobedi protiv Barnlija, a ubrzo nakon toga i 2 pogotka u meču protiv bivše ekipe Donkaster Roversa. Šarp je do kraja te polusezone postigao 9 golova i Sveci su uspeli da se plasiraju u Premijer ligu za narednu sezonu.

I kada je konačno delovalo da su se sve kockice sklopile, u Sautemptonu očigledno nisu gajili mišljenje da je Šarp dovoljno dobar da igra u prvoj diviziji Engleskog fudbala. Nakon samo 3 utakmice u Premijer Ligi, u kojima je čak i postigao 1 gol, Šarp je do kraja svog ugovora bio seljakan po pozajmicama. Tu sezonu proveo je u Notingem Forestu, sledeću u Redingu i Donkaster Roversima, sve dok 2014. Lids Junajted nije preuzeo njegov ugovor od Svetaca. Kada kažem “preuzeo” govorim o tome kako Lids nije platio ništa Sautemptonu, već su uz sporazum svih strana, isplatili Biliju onoliko koliko su Sveci trebali da mu plate do isteka ugovora sa njima (oko 600 hiljada funti). Bili je i ovde bio strelac u debiju, i to postigavši gol za pobedu protiv Midlzbroa, ali nakon toga, nije imao sezonu za pamćenje. Njegov lokalni, i omiljeni klub, Šefild Junajted, u međuvremenu ispao je u treću ligu i bio u problemima, i baš početkom prelaznog roka 2015. godine, krenule su da kruže glasine kako su upravo oni zainteresovani da vrate Bilija u svoje redove.

Iz dana u Sautemptonu

Iz dana u Sautemptonu

Za neobjavljenu sumu novca, Bili Šarp je 25. jula 2015. godine ponovo postao član Šefild Junajteda. Između njega i kluba uvek je tajming bio ono što je smetalo. Imao je slabe sezone u Šefildu, a veoma dobre sezone u drugim klubovima sve do ovog puta, poslednje tri godine bile su ispod proseka, za napadača Bilijevog kalibra. Da li to znači da se kolo sreće napokon okrenulo, i da će Šarp napokon krenuti da nosi igru Oštrica?

Odgovor je usledio već nakon prve sezone…i te kakav odgovor je to bio! U 39 ligaških utakmica, Šarp je postigao čak 20 golova i bio najbolji strelac tima sa Bramal Lejna. Jedino je “vatreni” Vil Grig uspeo da baci senku na protagonistu ove price u prethodnoj sezoni, sa svojih 25 golova.

Ponovo svoj na svom, na Bramal Lejnu

Ponovo svoj na svom, na Bramal Lejnu

Da li je u pitanju treća sreća, ili je Bili konačno sazreo za Šefild ili su se možda ovog puta kockice zaista složile, više nije ni bitno. Bitno je samo to da je konačno korelacija između Bilijevog prezimena i nadimka tima čiji dres nosi, postala stvarnost. Jer Bili Šarp konačno jeste NAJOŠTRIJA OŠTRICA ŠEFILD JUNAJTEDA!

Ilija Cvetković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

2 komentara

Leave a Reply