Tom Bejlis – još jedan biser nebeskoplavih

Ako pratite ovu rubriku onda ste čuli za Demaraja Greja, Džejmsa Medisona, Oli Votkinsa i Kemara Rufa još dok su bili u ligama ispod onih gde trenutno igraju. Upravo od Votkinsa i od aprila 2017. nisam pisao o novom „wonderkidu“ na ostrvu. Nemam ništa planirano, nego kada vidim nekog klinca koji me oduševi i za kojeg smatram da poseduje sve da uspe, tek tada ide tekst. Pazite sad, ovo je prvi klinac posle godinu u 8 meseci – mora biti dobar.

Poslednji sjajni izdanak odlične akademije Koventri Sitija! Trenutno uživamo u igrama Džejmsa Medisona i Kaluma Vilsona u Premijer Ligi pa mladi Bejlis ima čije korake da prati.

Momak rođen 6. aprila 1999. godine će vrlo verovatno ovog vikenda odigrati svoju 50. utakmicu za Koventri. On je centralni vezni sa sjajnim dugim loptama i u srcu je ovog uspona Koventrija, koji je počeo pre oko godinu dana tačno kada je Tom ušao u prvu postavu. Prvi ugovor sa nebesko-plavima potpisao je nešto pre 11. rođendana kada je bio na otvorenoj probi. Nije jedan od onih igrača koji su se odmah isticali i bivali zvezde u svakom tim u i generaciji u kojoj su igrali. Tom je imao čitav niz stvari koje su usporavale njegov napredak, čak i napuknuće lobanje u sred puberteta i tinedžerskih godina. Zbog kasnijeg fizičkog razvoja morao je da čeka na stipendiju koju je ipak dobio na kraju. Menadžer akademije Koventrija, Ričard Stivens, rekao je: „Džejms (Medison) je uvek žario i palio treninge i utakmice, a Tomov napredak je dosta mirniji od toga – mislim to u dobrom smislu“.

Koliko je dobar bio prošle sezone u Ligi 2 kada je Koventri kroz plej-of došao do lige više, govori to da je pozvan za reprezentaciju U19. Na Evropskom Prvenstvu U19 debitovao je protiv Francuske, a zatim igrao i protiv Norveške. Klub mu je dao novi ugovor ovog septembra i do 2022. je njihov.

Slavlje nakon plej-ofa i pobede

Ostao sam vam dužan o samoj igri njegovoj. Bejlis je visok i mršav, po konstituciji ne mogu da ga poredim ni sa kim na toj poziciji. Besmisleno je da kačim klipove njegovih golova, ima ih 8 do sada, ali to nije ono što on radi najbolje. U nekim stvarima je sličan Medisonu ali njegov bivši saigrač je više dribler za razliku o Toma, on razliku više pravi dodavanjima. Taktičko poznavanje igre je sjajno za njegove godine, ali ovo je pozicija gde prosto mora da se uči i sazreva i odradi puno minuta na terenu, mnogo više nego na nekim krilnim pozicijama.

Njegov šut van 16 je sve bolji i gol Nots Kauntiju to dobro pokazuje. Za Boksing Dej je doneo 3 boda protiv Čarltona u 89. minutu. Ipak, meni lično njegov najlepši gol je onaj protiv Linkolna kada je pokazao pravovremeno utrčavanje i mekani prvi dodir.

Nezahvalno je davati poređenja, ali (jednostavno moram) on je meni kao neki Koventrijev Stiven Džerard kad se pojavio, a ovo mu je tek druga sezona u profesionalnom fudbalu. Ne bi se ni Engleska bunila da im reprezentaciju za 5-6 godina nose dva klinca iz Koventrija u veznom redu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply