Ademola Lukman – Evertonov Hari Poter

Utakmica Everton- Mančester Siti. Domaćin vodi 3:0 i nema nikakve polemike o konačnom ishodu meča. Gvardiola sedi i zbunjeno gleda u jednu tačku, onako kao da ga je neko iznenadno otkriće upravo pogodilo. Poslednji minut ove agonije Građana teče, Holgejt šalje loptu napred i onda na scenu stupa Džon Stouns, po ko zna koji put u tom meču u ulozi dvostrukog agenta svojom greškom stvara priliku za Karamele. Lopta dolazi do mlađanog debitanta koji je tek pristigao u klub, on je veoma dobro smiruje i izuzetno smireno i pametno je šalje međ’ noge nemoćnog Klaudija Brava. Stadion eksplodira, osmeh na Kumanovom licu, čak i golman Robles trči na drugi kraj terena da čestita novajliji. Pobeđen je veliki Siti, i to na kakav način!

lukman-lukaku

Heroj tog trenutka, nosi ime Ademola Lukman, tinejdžer koji tek što je napunio 19 godina, budući da je rođen 20. oktobra 1997. godine. Ovaj klinac koji vuče poreklo iz južnog Londona upravo je tu i napravio svoje prve fudbalske korake, u omladinskom klubu Voterlu. Školu je pohađao u Pekamu (hmm, gde li sam još čuo za to mesto?). Škola nosi naziv Koledž Svetog Tomasa Apostola i upravo za nju vezan je naslov teksta. Naime jedna je od posebnih akademija u Britaniji koja funkcioniše po sistemu sličnom onom iz Hogvortsa (škola iz serijala Hari Poter, za one koji nisu upoznati). Đaci su podeljeni u 4 kuće (Grifit, Ganstoun, Sveti Džon Džouns i Džon Rigbi), i u raznim kategorijama se kroz školsku godinu međusobno takmiče. Tu stajem i fokus priče vraćam na fudbal.

Lukmanu je 2014. godine Čarlton ponudio ugovor, i za samo godinu dana, tada još maloletni napadač, prošao je kroz kategorije U18 i U21. Zahvaljujući svom golgeterskom učinku usledio je poziv u prvi tim.

ademola-lukman-carlton

Za godinu dana provedenih u Čarltonu, Lukman je zabeležio 45 nastupa i 12 golova. Usledilo je interesovanje tima sa Gudison Parka i transfer je ozvaničen 5. januara 2017. godine, a iznosio je 7,5 miliona funti plus bonusi do potencijalnih 11 miliona.

ademola-lukman

,,Čim sam čuo za interesovanje Evertona, znao sam da bi to bilo pravo mesto za mene. Imaju sjajnu istoriju, ali takođe me je privukao i menadžer”

Lukmanovi roditelji su izbegli iz Nigerije, pa Ademola ima pravo da igra i za Nigeriju i za Englesku. Za mlađe selekcije Albiona već je nastupio 8 puta. Uz onakav debi za Karamele, i fizičke predispozicije koje Lukman poseduje, nije preterano hrabro pretpostaviti da je pred njim svetla budućnost. Sigurno je da u Evertonu ima sjajno okruženje i sutiaciju za rast i razvoj, a ima i od koga da uči. Pa i ukoliko apetiti Lukakua porastu za koju godinu, i reši da ode sa Gudisona, Karamele će imati plan B. Ako ništa drugo, možda će vam ovaj tekst nekada biti od koristi. Ako recimo, ovaj momak kroz koju godinu postane jedan od najboljih napadača na ostrvu, moći ćete da budete šmekeri među drugarima i pričate kako znate o njemu još iz njegovih dana u Čarltonu….i to u U18 ekipi!

tekst: Ilija Cvetković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

2 komentara

Leave a Reply