Sanderlend AFC – uspavani div severa

Sanderlend AFC je osnovan u oktobru 1879. na sastanku učitelja lokalnih škola koji je organizovao Džejms Alen. Klub je prvo imao ime “Sanderlend i Distrikt Tičers AFC” jer su u njemu mogli biti samo učitelji, ali nakon godinu dana pristup je bio dozvoljen i ljudima koji to nisu pa je i ime promenjeno u današnje Sanderlend AFC.

Tada nije postojala liga pa je FA organizovao mnoštvo regionalnih i okružnih kupova, a u jednom od njih klub je došao do svog prvog trofeja. Bilo je to 1884. u Durnam Senior Kupu. Kada su na izvlačenju parova dobili Redcar (u blizini Midlzbora), sekretar Redcara upitao je “gde je Sanderlend?”. Uskoro je ceo fudbalski svet znao gde je.

U 1887. klub se skoro ugasio. Naime od 1885. klubovi u Engleskoj mogli su da plaćaju igrače pa je Sanderlend doveo mnogo talentovanih igrača iz Škotske koji su zauzeli mesta u timu lokalnim ljudima. Džejms Alen je napustio tim i sa sobom poveo mnoge od najboljih igrača i osnovao rivalski klub Sanderlend Albion. Grad nije mogao da priušti podršku za oba kluba pa je opstao samo Sanderlend AFC.

Natpis koji stoji ispred statue ispred Stadiona Svetlosti

Natpis koji stoji pored statue ispred Stadiona Svetlosti

Prijavu za pristupanje fudbalskoj ligi poslali su 1888. a zbog uspeha na prijateljskim utakmicama Vilijam MekGregor (iz uprave Aston Vile, najodgovorniji čovek za osnivanje lige) nazvao ih je “Tim Svih Talenata” sugerišući da imaju talentovanog igrača na svakoj pozicij.

Dobili su dozvolu za ulazak u prvu ligu 1890. umesto Stouka, a ispred stadiona stavili su naslov “Mi smo stigli i ostajemo ovde “. Tako je i bilo jer je klub ostao u prvoj ligi u narednih 68 godina. Već naredne godine (1892) bili su prvaci koje je Tajms opisao kao “predivno fin tim”, a to su ponovili i 1893. i 1895. i postali prvi klub koji je osvojio 3 titule i prvi klub koji je postigao 100 golova u jednoj sezoni, a napadač Džoni Kembel je postigao preko 30 golova u dve sezone u nizu.

Klub 1898. prelazi na novi stadion Roker Park i dovodi mnogo novih igrača da zameni slavnu generaciju.

U 20. veku uspesi se nastavljaju jer klub osvaja četvrtu titulu 1902. Godine 1905. klub prodaje Alfa Komona Midlzbrou za 1 000 funti što je bio prvi četvorocifreni transfer na svetu. 1908. u susretu sa najvećim rivalom, Njukasl Junajtedom, zabeležili su svoju najveću pobedu ikada. Tog dana na St. Džejms Parku bilo je 9-1 za Sanderlend koji je dao 8 golova u drugom poluvremenu. Ovo je i dalje najveća pobeda u gostima u najelitnijem rangu takmičenja u Engleskoj.

Sezona 1912-13 je najbolja sezona za Sanderlend ikada iako su loše počeli sa dva remija i 5 poraza. Od ostale 31 utakmice pobedili su u 25 i postali prvaci po peti put. Došli su i do finala FA Kupa gde su izgubili od Aston Vile sa 1-0. Takođe je stara drvena terasa na Roker Endu, njihovog Roker Parka, zamenjena betonskom i kapacitet je povećan na oko 50 000 mesta.

Na svoju šestu titulu, i za sada poseldnju, Sanderlend je morao da čeka do 1936. ali ovog puta velike proslave nije bilo. Te sezone golman Džimi Torp je umro nakon što je zadobio udarac tokom utakmice. Imao je samo 22 godine.

Godine 1937. došli su do prvog slavlja u FA Kupu pobedivši Preston Nort End na Vembliju 3-1. Rajč Karter bio je kapiten a među mnogim zvezdama bio je i Bobi Gurni čijih 228 golova u ligi i kupu su i dalje klupski rekord.

Tokom 50-ih godina 20. veka Sanderlend je zbog niza visokih transfera zasluženo dobio nadimak “Banka Engleske” ipak trofeji nisu pratili pojačanja.

U 1973. godini menadžer Bob Stoko preuzeo je tim koji se patio u drugoj diviziji i na kraju sezone uspeo čak da osvoji FA Kup. Na svom putu izbacili su favorite Mančester Siti i Arsenal da bi u finalu dobili Lids sa 1-0. To je bilo prvi put nakon 40 godina da klub iz druge divizije osvoji FA Cup. Ovo je i jedini trofej Sanderlenda posle Drugog Svetskog Rata. Pojavili su se u finalu Liga Kupa 1985. ali su izgubili od Norič Sitija 1-0.

Statua Bob Stokoe-a ispred stadiona, legendarnog trenera Sunderland-a u 70-tim godinama prošlog veka, čoveka koji je osvojio FA Cup i vratio tim u prvu ligu.

Statua Boba Stokoa ispred stadiona, legendarnog trenera Sanderlenda u 70-tim godinama prošlog veka, čoveka koji je osvojio FA Kup i vratio tim u prvu ligu.

Posle 99 godina na Roker Parku klub je 1997. prešao na novi moderan stadion na obali reke Ver pod nazivom “Stadion Svetlosti”. U početku kapacitet je bio 42 000 mesta ali je povećan na 49 000 i sada je 5. najveći stadion u Engleskoj. Tradicija starog Roker Parka je zadržana na novom stadionu kao i atmosfera. Sanderlend je oduvek bio grad bez katedrale zato je stadion duhovni dom za građane.

Stadion Svetlosti

Stadion Svetlosti

Najveće rivalstvo klub gaji sa Njukasl Junajtedom i njihova utakmica je poznata kao “Tajn-Ver derbi”. Njukasl je uspešniji u ovim utakmicama. Ranije je bilo problema sa huliganizmom na derbijima ali je to smanjeno na najmanju moguću meru. Navijači Sanderlenda su čak dobili nagradu 2010-11 za najbolje ponašanje navijača.

Nadimak kluba je “Crne Mačke” ali je zanimljivo da je došao tek sa novim stadionom 1997. Naime klub je odlučio da stavi na glasanje navijačima predloge za novi nadimak i “Crne Mačke” je pobedio. Mada povezanost Sanderlenda sa crnim mačkama postoji od ranije, navijač Sanderlenda Bili Moris nosio je u svom džepu crnu mačku tokom finala FA Kupa 1937. i ona im je donela sreću. Takođe je tokom 60-ih godina na Roker parku živela crna mačka o kojoj su se brinuli svi u klubu.

Kada se priča o ovom klubu mnogo ljudi automatski pomisli na jedan od najboljih tandema u ovom veku Kevin Filips & Najal Kvin. Visoki irac je fenomenalno spuštao i ostavljao lopte Super Kevu koji je bio nemilosrdan. Filips je jedini englez koji je osvojio zlatnu kopačku za najboljeg strelca Evrope. Uspeh je još veći kada se pomene da nije bio u nekim od najjačih klubova starog kontinenta. U toj sezoni postigao je 35 golova i oborio rekord Brajana Klofa od 34 gola u sezoni, rekord koji je stajao od 1962.

Sanderlendovo  7. mesto u Premer Ligi 2000.godine je njihov najbolji rezultat u poslednjih 58 godina, ipak veličina ovog kluba se ne dovodi u pitanje. Samo 5 klubova može da se pohvali sa više osvojenih titula od njih, a pritom imaju i 2 FA Kupa. Iako su zbog lošeg poslovanja “Crne Mačke” posrnule u poslednje vreme želimo im sve najbolje na putu oporavka.

Sjajna atmosfera na prelepom Stadionu Svetlosti

Uvek sjajna atmosfera na prelepom Stadionu Svetlosti

Flying high up in the sky,

We’ll keep the red flag flying high,

Wherever we go be sure to know,

We’ll keep the red flag flying high…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

2 komentara

Leave a Reply