Kako je fudbal napustio Englesku?

O nastanku fudbala u Engleskoj se već manje-više sve zna. Prvi klubovi su nastali 1855. a pravila su doneta desetak godina kasnije, a potom se aktivno menjala narednih pola veka. Osam godina nakon osnivanja klubova je osnovan i savez, kao posledica fudbalske ekspanzije u Engleskoj. Kup je počeo da se igra 1872. a liga 16 godina kasnije. Ono što je zanimljivo, takvu prvu ligu, sa 12 timova, su igrali timovi sa severa a ne oni iz prestonice.

Fudbal se, u najrazličitijim oblicima, igrao i vekovima pre toga. Azijski narodi su imali svoje verzije, postoje informacije i o sličnom sportu među južnoameričkim plemenima, i Rimljani i srednjevekovni Italijani su igrali neku sličnu igru. Uglavnom, za početak pravog fudbala, ovog koji danas gledamo, uzima se druga polovina 19. veka. Iako, lako je pretpostaviti, ovo danas ne liči na tu igru ni u jednom segmentu.

fudbal-istorija

Fudbal je danas najpopularniji sport na svetu i privlači neverovatan broj publike. Igra se i gleda svuda ali je ovo danas stanje nakon 150 godina ekspanzije. Gde su granice ovog sporta, koliko će se tek para vrteti oko njega i koliko još ljudi može da zainteresuje, ne znamo. Ono što znamo je početak, kako je fudbal krenuo van Engleske i kako je za početak osvojio jedan mali grad u istočnom delu Nemačke.

Fudbal su po svetu širili Britanci. Jedan od najstarijih saveza na svetu je gibraltarski. Tamo su Englezi, vojnici, odneli i loptu i pravila, pa su već u 19. veku nicali klubovi na toj teritoriji. Najstariji klub u Evropi, a da se još uvek takmiči, je švajcarski Sent Galen. Pre njega je osnovan francuski Avr ali on nije formiran kao fudbalski klub već kao sportsko društvo, bazirano prvenstveno na ragbiju.

Ipak, prvi pravi fudbalski klub u kontinentalnom delu Evrope je nastao u Nemačkoj. Engleski fudbalski klub Drezden, kako bi najpribližnije zvučao prevod, je nastao 1874. godine u engleskom kvartu ovog istočnonemačkog grada. Danas ‘’Firenca na Elbi’’ ima pola miliona stanovnika a bio je dom mnogih Engleza u tom periodu. Oni su na travnatoj površini u samom centru grada počeli da igraju tada Nemcima nepoznatu igru. U početnim godinama su se igrači smenjivali kao na traci i kroz klub je prošlo skoro sto igrača. Za to vreme su uspeli da zainteresuju i lokalno stanovništvo koje se redovno okupljalo da gleda utakmice. Nekoliko stotina navijača je dolazilo na mečeve koje je igrao prvi fudbalski klub u Drezdenu.

drezden - 1

Fudbal se u to vreme uglavnom igrao unutar samog kluba. Jako je teško bilo pronalaziti protivnike, posebno u zemlji koja tada nije znala ništa o tom sportu. U poslednjoj deceniji 19. veka klub je odigrao nekoliko mečeva protiv timova iz drugih gradova. Najčešći protivnik su bili klubovi iz Berlina.

Prvih šest mečeva u tom periodu su bili završeni pobedama ekipe iz Drezdena. Fenomenalna gol-razlika, 34:0, pokazuje koliko je tim bio dominantan. U tom period se klub suprotstavio i prvoj verziji nemačke reprezentacije. Mladići koji su se inače bavili kriketom su igrali protiv Engleza i poraženi su sa 3:0. Prvi poraz je došao 1894. DFC je poražen od ekipe Viktorije iz Berlina, još jednog slavnog tima, pionira nemačkog fudbala. Tada je nestala aura nepobedivosti koja je krasila fudbalski klub iz Drezdena. Ono što je bitnije, kamen temeljac je postavljen i fudbal je mogao nezaustavljivo da se proširi Nemačkom.

Fudbal se tada igrao u samom centru Drezdena. Veliki park, po kakvim je Drezden čuven, bio je dom za ove ljude. U blizini mesta na kom je igrao Engleski fudbalski klub sada je stadion na kom igra Dinamo. Oni su osvojili titulu u trećoj ligi i naredne sezone će ponovo igrati Cvajtu na ovom stadionu čiji kapacitet iznosi 32.000 mesta. Dinamo je osam puta bio šampion Istočne Nemačke ali on nije povezan sa ovom pričom jer je nastao tek nakon drugog svetskog rata, kao policijski klub.

Kako mislite da se završila prva fudbalska priča u Nemačkoj? Tragično? Nije. Klub jeste ugašen ali su ga ubrzo neki bivši igrači obnovili.

drezden-sc

Detalj iz finala kupa 1941. protiv Šalkea

Pod imenom Drezdner SC postoji već 117 godina i za to vreme je dva puta bio prvak Nemačke (1943, 1944) i osvojio je dva domaća kupa (1940, 1941).

Stadion Hajnc-Stejer ima kapacitet od 5.000 sedećih mesta i nalazi se na drugom kraju grada, daleko od stadiona Dinama, botaničke bašte, zoološkog vrta i ”Velikog vrta”. Danas se takmiče u sedmom rangu nemačkog fudbala i čuvaju uspomenu na Engleze koji su fudbalska pravila napisana na Kembridžu doneli u Nemačku.

 

drezden-stadion

Stadion danas, čuvar mnogih uspomena

 

tekst: Dušan Ninković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply