Junajted of Mančester – ljubav se ne kupuje

Woke up this morning feeling fine,
Got punk football on my mind,
We play football the way, the way that we should,
Oh yeah,
Something tells me I’m into something good!

Koja bi bila vaša prva pomisao na jedan od najvećih gradova u Engleskoj? Oasis? Joy Division? Ili The Smiths? Sigurno su to jedna od imena koja vam odmah padaju na pamet ako volite muzičku scenu Mančestera. Ako volite književnost ili filozofiju sigurno vam na pamet padaju Engels, Marks i njihove ideje koje su razradili upravo u Mančesteru ili Entoni Berdžes i njegov klasik ’’Paklena pomorandža’’ po kojem je snimljen istoimeni kultni i kontroverzni Kjubrikov film. I za kraj ako ste ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu prvo što vam pada na pamet je sigurno da je Mančester podeljen na crveni i plavi deo? Eventualno ako ste malo strastveniji znaćete da pod širi Mančester spadaju Bolton, Vigan, Bari i još nekolicina profesionalnih klubova i masa niželigaških. Ako je to sve što vam ja palo na pamet, propustili ste nešto jako bitno. I to baš u toj masi niželigaških klubova.

mančester

Neki od timova sa područja Mančestera, Lankašira i Mersisajda

Kao i kroz istoriju Mančestera ove priče ne bi bilo da nije proradio taj njihov buntovnički duh. Isti onaj duh koji je krasio Mančester tokom razvoja pank kulture i hevi metal muzike tokom 70-ih i 80-ih, nastavio je da živi i kroz ovu priču.

U pitanju je Junajted of Mančester (eng. United of Manchester) koje može s ponosom poneti titulu predvodnika u borbi protiv modernog fudbala. Dakle, kako je sve započelo?

Ljubav prema klubu

Ljubav prema klubu

Mančester Junajted je bio na vrhuncu moći, trofeji su se nizali kao na traci i jednostavno to nije moglo proći neprimećeno. Zainteresovan za kupovinu bio je Malkolm Glejzer. Počeo je korak po korak i u septembru 2003. kupio je prve deonice Mančester Junajteda, skromnih 3% udela u vlasništvu. Do kraja godine njegov udeo je narastao na 15%. Već krajem maja 2005. godine posedovao je 98% akcija i time bio apsolutno većinski vlasnik Mančester Junajteda. Par dana kasnije 100% akcija je bilo u njegovom vlasništvu a krajnji bilans utrošenog novca na kupovinu – vrtoglavih 800 miliona funti.

Nepovoljni krediti i pozajmice tokom procesa otkupa kluba nagomilali su Junajtedu ogromne dugove što je jako razbesnelo navijače s obzirom da je pre toga klub skoro redovno poslovao u plusu. Revolt navijača kulminirao je osnivanjem ni manje ni više – drugog fudbalskog kluba. Ljudi koji su godinama pa neki i decenijama podržavali Mančester Junajted, odrekli su ga se zarad novog kluba neuprljanog ličnim interesima, malverzacijama i vrtoglavim ciframa.

Glejzeri

Glejzeri

Navijači su skupili novac, osnovali klub i otišli da ga registruju u FA. Međutim zahtev je odbijen jer ime koje su želeli da registruju ’’F.C. United’’ bilo previše opšte i sufiks Junajed karakterisao je mnogo klubove. Svi navijači koji su priložili novac za osnivanje kluba su rešili da glasaju za novo ime i pored predloga AFC Mančester 1878, Mančester Central i Njuton Hit Junajted (eng. Newton Heath United – prvobitno ime Mančester Junajteda) kao pobednik je izašlo ime – Junajted of Mančester.

Da bi svaki klub postojao potrebni su mi igrači, zar ne? Klub je 26. juna 2005. objavio da će se održati probe za igrače i primili su neverovatnih 900 prijava od kojiih je 200 izdvojeno da dođu na probu a 17 odabrano da predstavljaju novonastali klub. Na mesto menadžera postavljen je Karl Marginson koji je odabrao 17 prvotimaca koji će ispisati prve stranice istorije ovog kluba.

Klub je započeo takmičenje u Severozapadnoj okružnoj ligi (eng. North West Counties Football League) što je 10. rang takmičenja i odmah je krenuo s neverovatnim rezultatima. Prolaz u viši rang je obezbeđen osvajanjem titule u prvoj sezoni a takođe je postavljen i rekord u poseti na jednoj utakmici od neverovatnih ŠEST HILJADA ljudi! Rekord je postavljen na stadionu Barija na kom su igrali u početku i rekord je i dalje važeći i pitanje je da li će ikada biti oboren.

Sledeće sezone – ista priča. Neverovatni rezultati za novoformirani klub i kao šampioni osvajaju promociju u viši rang drugu sezonu za redom.

Sledeće sezone su čak stekli i pravo nastupa u FA kupu i u pretkolu su izbacili komšijski Trafford ali su već u sledećem kolu zaustevljeni porazom u gostima od Flitvud Tauna rezultatom 2-1. Ipak to ih nije poremetilo da treću sezonu za redom ostvare napredak u viši rang doduše ovaj put ne osvajanjem titule već preko plej ofa ali nesumnjivo da im je jedino bilo bitno da klub napreduje u pravom smeru.

Naredne sezone 2008/09 usledilo je prvo razočarenje, osim ponovne rane eliminacije u FA kupu, po prvi put u istoriji igraće istu ligu dve sezone za redom. A moglo je biti jako drugačije. Ušli su u poslednje kolo s isto bodova koliko i Kendal Taun i sa boljom gol razlikom. Vodili su tokom cele utakmice i činilo se da će i ove sezone svoju sreću tražiti kroz plej of međutim Bredford daje gol kojim je poravnat rezultat a Kendal Taun je u svom okršaju pred sam kraj osigurao pobedu i tako otišao u plej of.

Sledeća sezona iako su se svi nadali da će biti bolja nego prethodna završila se krajnje razočaravajuće, 13. mesto i ni blizu promocije u viši rang. Ni u kupovima se nisu proslavili tako da je to bila prva sezona za zaborav.

Sezona 2010/11 je ipak bila kao i prve dve sezone kluba. Dogurali su daleko u FA kupu i izbacili su trećeligaša Ročdejl u prvoj rundi FA kupa i zakazali duel s još jednim trećeligašem – ispostaviće se budućim osvajačem Lige jedan te sezone, Brajtonom. Hrabro su se borili i nakon remija od 1-1 u prvoj utakmici, drugu su izgubili rezultatom 4-0. Bez obzira na to, nisu bili previše razočarani jer je to bilo najdalje što su dogurali u FA kupu do tad. U ligi su izborili plej of ali su poklekli u finalu i tako treću sezonu su igrali u istoj ligi.

Sledeće sezone su opet dogurali da plej ofa i nakon pobede u polufinalu, u finalu im je sreća okrenula leđa u poslednjem minutu nadoknade tako da su ponovo ostali bez promocije u viši rang. Naredne dve sezone su donele maltene identičan scenario. U prvoj su ponovo izgubili u finalu plej ofa dok su druge sezone izbačeni u polufinalu plej ofa. Klub je ulazio u šestu sezonu u sedmom rangu takmičenja.

Sezona nije počela dobro i sve je mirisalo na to da će i ovaj put ostati bez promocije u viši rang jer su nakon 8 kola imali svega 12 bodova i bili su na sredini tabele, ali maestralnim nizom od 21 utakmice bez poraza klub se popeo na vodeću poziciju i na kraju je osigurao titulu i tako napokon napravio korak ka višem rangu. Pored unapređenja u viši rang sezona je krunisana otvaranjem novog stadiona, Brodhurst Parka, koji pripada klubu i može da primi 4500 gledalaca. Stadion je finansiran od ispomoći lokalnih vlasti i navijača kluba. Izgradnja je koštala oko 6.5 miliona funti!

Brodhurst park

Brodhurst park

Brodhurst park

Brodhurst park – iz perspektive Pitera Krauča

Klub se trenutno takmiči u šestom rangu takmičenja (Vanarama National League North) i nalazi se jedno mesto ispod crte ispadanja ali nadamo se da će uspeti da izbegnu prvo ispadanje u istoriji kluba.

Junajted of Mančester  ponosno predstavlja fudbal onakav kakav bi izvorno treba fudbal da bude. Neukaljan ličnim interesima i milionima od nafte. O funkcionisanju kluba se isključivo pitaju navijači i oni određuju cene karata i sve ostalo vezano za interese kluba. Zanimljivo je da menadžer koji je postavljen od osnivanja kluba je na funkciji i dan danas što predstavlja pravi raritet u današnjem fudbalu. 29. maja 2015. gostovala im je slavna Benfika u sklopu obeležavanja desetogodišnjice kluba.

Klub ne odbija sponzore ali odbija da nosi logo sponzora na dresu i time ne žele da odstupe od principa zbog kojih je prvobitno osnovan klub.

Neki od statuta kluba su sledeći :

-Uprava se demokratski bira od strane navijača

– Glasanje se vrši po principu jedan navijač – jedan glas

-Klub nastoji da stvori čvrste veze s lokalnom zajednicom i da bude otvoren za sve i da ne diskriminiše nikog

-Klub će nastojati da cena članarine bude što pristupačnija

– Klub će nastojati da podstakne lokalni razvoj mladih kad god je moguće

-Uprava će se truditi da izbegne komercijalizovanje kluba

– Klub će ostati neprofitna organizacija

Timska fotka

Timska fotka

I za kraj:

Glazer wherever you may be,
You bought Old Trafford but you cant buy me,
I signed not for sale and I meant just that,
You can’t buy me you greedy twat!

stadion

 

tekst napisao: Aleksej Rašković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply