Jeovil Taun – ponos Samerseta

Jeovil Taun FC je jedini fudbalski klub iz oblasti Samerset koji se takmiči u profesionalnom rangu, trenutno počinju sezonu u Ligi Dva jer su ispadali u niži rang dve sezone za redom. Iako je klub osnovan 1895. godine u profesionalnu ligu su ušli tek posle 108 godina kao šampioni konferencije 2003. godine. Na početku su delili teren sa lokalnim ragbi timom i nosili su ime Jeovil Kežuals sve do 1946. godine. Prvi put su privukli pažnju nacije u sezoni 1948-49 kada su u FA Kup-u izbacili Sanderlend rezultatom 2-1 u četvrtoj rundi pred rekordnom posetom od 17 000 ljudi. Već u sledećem kolu su ispali od Mančester Junajteda rezultatom 8-0.

Samerset je okrug u jugo-zapadnoj Engleskoj ispunjen brežuljcima i ravnicama, a ceo njegov zapadni deo je nacionalni park Eksmor. Otuda i slabija gustina naseljenosti u odnosu na ostatak zemlje. Poljoprivreda je glavna privredna grana, a okrug je poznat po uzgoju ovaca i goveda, po njihovoj vuni i čuvenim sirevima. Takođe je ostala tradicija gajenja vrba i pravljenja korpi od njih. Nekada je ceo Samerset bio ispunjen plantažama jabuka, a i danas su poznati po svojoj jabukovači. Nezaposlenost u ovom okrugu je ispod proseka, a prirodni priraštaj iznad. Najviše ljudi zapošljava maloprodaja, proizvodnja, zdravstvo i turizam. Upravo zbog svog poljoprivrednog nasleđa i klub nosi zeleno-bele boje.

Oblast Samerseta na mapi Engleske

Oblast Samerseta na mapi Engleske

Kako nema profesionalnih klubova u Samersetu tako i Jeovil nema velika rivalstva. Najveće je sa Vejmutom koje datira još dok je Taun bio neprofesionalan klub. Sada su razdvojeni 3 ranga takmičenja i nisu se sreli još od 1990. te je i rivalstvo opalo. Slična situacija je i sa Hereford Junajtedom, a za rivale smatraju i klubove iz Bristola, Siti i Rovers.

Navijačice Jeovil Tauna sa svojim zečećim šapama za sreću pred FA Kup meč sa Šefild Venzdejom 11. januara 1939.godine

Navijačice Jeovil Tauna sa svojim zečećim šapama za sreću pred FA Kup meč sa Šefild Venzdejom 11. januara 1939.godine

Stadion Jeovil Tauna je Hjuiš Park, sagrađen 1990. godine na mestu starog vojnog kampa, a ime nosi po prethodnom stadionu Hjuišu-u. Hjuiš je bio poznat po tome što je imao nagib od 2,4 metra dužinom terena. Kapacitet trenutnog stadiona je 9 565 od čega je 5 212 sedećih mesta.

Hjuiš Park, dom fudbalera Jeovila

Hjuiš Park, dom fudbalera Jeovila

Gloversima predstoji borba za ulazak u Ligu Jedan, gde svakako pripadaju. Promenili su dosta igrača u ekipi, što nije retkost kada tim ispadne u niži rang takmičenja pogotovo u Engleskoj. Menadžer im je od aprila 2015. Škot, Pol Starok koji ima dosta iskustva u nižim ligama Engleske, ali sigurno mu neće biti lako da uigra ekipu u kojoj se promenilo toliko igrača.

Gloversi su uspeli da zaustave propadanje kroz lige ali nisu se baš ni proslavili u Ligi 2 budući da su završili na 19. mestu. Daren Vej je preuzeo ekipu od Pola Sturoka i uspeo da ih ostavi u ligi. Sudeći po sredstvima i trenutnim igračima u klubu predstoji im borba da ostanu u profesionalnom fudbalu.

Svu sreću želimo Rukavičarima iz Samerseta!

Atmosfera uoči nove sezone 2015-2016

Atmosfera uoči nove sezone 2015-2016

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

1 komentar

Leave a Reply