Ipsvič Taun – traktori su u modi

Ipsvič Taun je osnovan kao amaterski klub 1878. i ostao je na tom nivou sve do 1936. godine kada postaju profesionalan klub. Klub je u istoimenom gradu, u regiji Sufolk, i jedni je potpuno profesionalni klub u toj regiji. Poseduju rivalstvo koje datira još od 1902. sa svojim komšijama iz Norfolk regije – Norič Sitijem i njihove utakmice se nazivaju “Derbi Istočne Anglije”. Na grbu je prikazana vrsta konja karakteristična za ovo područe Sufolk Panč, zatim istorijska građevina Volsi Gejt i blizina mora.

Svetlija istorija kluba se vezuje za Alfa Remzija koji je preuzeo klub u avgustu 1955. godine. Remzi je klub iz treće lige doveo do prve i u svojoj prvoj sezoni u prvoj ligi do titule, prvog trofeja u istoriji kluba. Otišao je iz kluba 1963. da bi preuzeo reprezentaciju Engleske (sa kojom osvaja Svetsko Prvenstvo 1966. i godinu dana kasnije dobija titulu “Sir”), a Ipsvič se već naredne godine vratio u drugu ligu.

Sufolk - regija u kojoj je grad Ipsvič

Sufolk – regija u kojoj je grad Ipsvič

Kub je u prvu ligu vratio Bil MekGeri 1968. pa zatim otišao da preuzme Vulves, pa je uprava u januaru 1968. dovela na mesto menadžera Bobi Robsona. Robson je vodio Ipsvič do dva velika trofeja i nekoliko sezona u evropskim takmičenjima. Uspeh je počeo 1973. kada su završili 4. u ligi i kvalifikovali se za UEFA Kup po prvi put. Do druge polovine 70-ih Robson je već stvorio tim talentovan na svakoj poziciji, uključujući i holandski par Arnold Muhren i Frans Tijsen koji su doneli dodatni kvalitet reprezentativcima engleske Džonu Varku, Teriju Bučeru (trenutno trener Njuporta) i Polu Marineru. Ipsvič je tih godina redovno završavao sezone u prvih 5. i igrao UEFA Kup. U sezoni 1978. pobedili su Arsenal na Vembliju i osvojili svoj prvi FA Kup (za sada i jedini). 1980. godine su na Portman Roudu pobedili Mančester Junajted sa 6-0, a golman Junajteda Geri Bejli je na toj utakmici odbranio i tri penala. Vrhunac Ipsvič Tauna je 1981. godina kada su osvojili UEFA Kup. Bobi Robson ih napušta 1982. takođe da bi preuzeo reprezentaciju kao i Sir Alf Ramsey ranije. Igrali su UEFA Kup još jednom posle toga ali to mesto su dobili preko UEFA Fer Pleja.

Jedini klub iz Anglije koji je osvojio FA Kup - Ipsvič Taun 1978.

Jedini klub iz Anglije koji je osvojio FA Kup – Ipsvič Taun 1978.

Imali su izlet u PL na početku ovog milenijuma i u prvoj sezoni su završili čak na 5. mestu. Iako su bili apsolutni hit u prvoj sezoni u drugoj su već ispali i od tada se nisu vraćali.

Stadion Ipsvič Tauna je Portman Roud još od 1884. i Ipsvič je bio jedan od prvih klubova koji je počeo da koristi mreže na golovima još u 1890. godini. Danas je kapacitet Portman Rouda 30 300 sedišta, a severna i južna tribina nose imena po legendarnim menadžerima kluba Sir Bobi Robsonu i Sir Alfu Remziju. Ova dva trenera su kasnije postali i najuspešniji engleski menadžeri ikada i njihove statue su ispred stadiona. Sam teren Portman Rouda je više puta proglašavan za najbolji teren u ligi.

Izlazak na teren na Portman Roudu

Izlazak na teren na Portman Roudu

Navijači Ipsvič Tauna poznati su kao “Plavci” ili još češće “Traktor Momci”. “Plavci” je nastao zbog boje dresova, isti nadimak ima mnogo klubova na ostrvu koji nose plave boje kao Čelsi, Birmingem Siti, Lester Siti i drugi. Nadimak “Traktor Momci” su stekli tek u svom kratkom boravku u PL u sezonama 2000-01 i 2001-02 kada je klub igrao protiv mnogo popularnijih i modernijih klubova. Nadimak je nastao iz humora na svoj račun navijača Ipsviča aludirajući na poljoprivredno nasleđe svog grada. Za nastanak nadimka se vezuje gostovanje protiv Birmingem Sitija, kada je Ipsvič Taun gubio domaći navijači su pevali “no noise from the Tractor boys” i nadimak se zadržao. Posle toga na svakoj domaćoj utakmici na kojoj su poveli navijači Ipsviča bi pevali “1-0 to the Tractor Boys”. Tadašnji menadžer Džim Megilton je izjavio da mu se ne sviđa nadimak, dok su ga igrači prihvatili kao navijanje sa dobrim humorom. Zbog tog nadimka svoj derbi sa Noričem duhovito nazivaju “The Old Farm derby” aludirajući na “The Old Firm derby” između škotskih velikana Seltika i Randžersa.

Ipsvič Taun je trenutno stabilan tim iz Čempionšipa i uvek nezgodan rival u kup utakmicama. Trener im je iskusni lisac Mik Mekarti koji ima premijerligaško iskustvo pa ih mozda baš on može vratiti u najjaču ligu na svetu kao što je to učinio sa Vulvsima.

Slavlje na Portman Roudu

Slavlje na Portman Roudu

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

1 komentar

Leave a Reply