Derbi Kaunti – čekajući novog Brajana Klofa

Derbi Kaunti je  osnovao Vilijam  Morli 1884. godine kao izdanak Derbišajr Kaunti Kriket Kluba kako bi igrači i navijači imali čime da se zanimaju van kriket sezone a i kako bi kriket klubu obezbedili dodatni prihod. Prvobitna zamisao je i bila da se klubu da ime Derbišajr Kaunti  kako bi se naglasila ta povezanost sa kriket klubom,  ali od toga se odustalo zbog moguće konfuzije kod navijača.

Derbi Kaunti - Ekipa iz 1888.godine

Ekipa Derbija iz 1888.godine

Klub je svoje utakmice igrao na Rejskors Graundu, terenu kriket kluba, a prva zvanična utakmica odigrana je 1885.godine u FA Kupu gde je usledio poraz na domaćem terenu od Volsol Tauna od 7:0! Već sledeće sezone FA Kupa klub je napravio veliki iskorak pa je pobeđena Aston Vila, tada možda i najjači klub u Engleskoj, sa 2:0 što je Derbi Kauntiju omogućilo odigravanje prijateljskih utakmica sa najjačim timovima u Engleskoj kao i pozivnicu za novoosnovanu fudbalsku ligu  1888. godine.

1891.  Derbi Kauntiju se pripojio drugi klub iz Derbija, Derbi Midlend, koji je do tada nastupao u ligi okruga Midlend. Sledeće 3 godine jedne su od najvažnijih u istoriji ovog kluba. Naime, 1892. godine ekipi se priključio Stiv Blumer, ispostaviće se kasnije najbolji igrač u klupskoj istoriji. Drugi događaj koji je obeležio ovu eru je prelazak na novi stadion, Bejzbol Graund (nazvan tako jer su se na njemu prethodno odigravale utakmice bejzbola), koji će postati njihov dom u naredne 102 godine i prelaska na Prajd  Park. Prelaskom na Bejzbol Graund ekipa je usvojila i nove klupske boje, crno-bele, i prisvojila nadimak-Ovnovi (eng. The Rams). Zašto baš Ovnovi? Zbog razvijene industrije vune u toj regiji ali i stiha narodne pesme o hrabrim engleskim vojnicima u kojoj se pominje ovan iz Derbija koji je i simbol samog grada.

Ovan, simbol grada i fudbalskog kluba (na slici je grb kluba)

Ovan, simbol grada i fudbalskog kluba (na slici je grb kluba)

Ekipa se u narednom period etablirala kao jedna od najboljih u Engleskoj, pa je tako 1896. prvenstvo završila na 2. mestu (iza, u to vreme neprikosnovene, Aston Vile)  a nekoliko puta završila i kao treća, ali posebno dobre partije pružala je u FA Kupu gde je do 1903. igrala čak tri finala ali nijednom nije uspela da osvoji ovo takmičenje.  Štaviše, legenda kaže da je prilikom izgradnje Bejzbol Graunda čitavo cigansko naselje moralo biti pomereno sa tog mesta pa su gnevni cigani bacilli kletvu na Derbi da nikad ne osvoji FA Kup. Kako ovakve stvari ipak ne postoje Derbi Kaunti je osvojio FA Kup, ali tek posle 50 godina,  1946. godine. U tom periodu su čak 13 puta bili u polufinalu i 3 puta u finalu. Kada su se te 1946. napokon opet našli u finalu nekoliko fudbalera je išlo na pregovore sa ciganima kako bi skinuli kletvu! Epilog : Derbi je savladao Čarlton Atletik u finalu 4:1, ali tek nakon produžetaka! Zanimljiv detalj iz tog finala je da je Derbi u regularnom toku imao šut za pobedu ali je lopta na putu do golmana eksplodirala i on je lagano uhvatio! Šta mislite šta je prvo palo na pamet navijačima Ovnova? Ipak, istina je da su posleratne lopte bile lošijeg kvaliteta i da ovo nije bila toliko retka pojava. Pouka priče je-ne budite sujeverni ali ne kačite se sa ciganima.

Bejzbol Graund predmet spora sa ciganima

Bejzbol Graund predmet spora sa ciganima

A sada malo o najslavnijim danima Derbi Kauntija i kada je cela Engleska pričala samo o jednom čoveku- Brajanu Klofu. Brajan  Klof i njegov pomoćnik Piter Tejlor u klub su došli 1967.godine, a Derbi je tada tavorio u Drugoj Diviziji. Prvo pojačanje ovog trenerskog dvojca bio je 34-godišnji Dejv Makaj  koji je bio na zalasku karijere, i mnogi su se tada pitali da li je to potez ludaka, genija ili očajnika. Ispostavilo se, sve po malo. Derbi je 1969. ušao u Prvu Diviziju (preteča Premijer Lige) i završio kao  4. na tabeli, ali nisu imali pravo na nastup u Evropi zbog finansijskih nepravilnosti.  U sezoni 1971/1972 osvojena je titula u Prvoj Diviziji! Nije moglo dramatičnije, u poslednjem kolu, spletom srećnih okolnosti jer Derbijevi pratioci Liverpul i Lids nisu uspeli da pobede svoje protivnike pa je titula otišla u Midlend. U sledećoj sezoni Derbi nije uspeo da odbrani titulu, ali je u Kupu Šampiona stigao do polufinala gde je ispao od Juventusa ukupnim rezultatom 3:1 . Dvomeč su obeležili crveni kartoni, sumnjive sudijske odluke i vređanje cele italijanske nacije od strane Brajana Klofa. Klof je bio sklon ovakvim ispadima što ga je na kraju i koštalo menadžerske fotelje u Derbiju oktobra  1973.

Tim sa početka sezone 1973-74

Tim sa početka sezone 1973-74

Uprkos svemu, Derbi Kaunti  je uspeo da ponovi svoj najveći uspeh u sezoni  1974/1975 i ponovo osvoji titulu, sad pod vođstvom doskorašnjeg kapitena Dejva Makaja,  ali sivi oblaci su se uskoro nadvili nad Ovnovima pa su kraj 70-ih i 80-te proveli u Drugoj pa čak i Trećoj Diviziji.

U novijoj istoriji kluba valja istaći dve 2 stvari.  1997.godine klub je prešao na novi stadion Prajd  Park (danas oficijelno Aj Pro stadion, zbog sponzora), kapaciteta 33,000 mesta koji je otvorila kraljica Elizabeta, i 8. mesto u Premijer Ligi u sezoni 1998/1999 pod vođstom Džima Smita i Igorom Štimcem kao komandantom odbrane.

Prajd Park, slika iz 2008. godine

Prajd Park dom Ovnova od 1997.godine ( slika iz 2008. godine)

"Srebrna kosa" Fabricio Ravaneli nastupao je za Derbi u periodu od 2001. do 2003.godine

“Srebrna kosa” Fabricio Ravaneli nastupao je za Derbi u periodu od 2001. do 2003.godine

Još jedna stvar moramo spomenuti kad govorimo o klubu kao što je ovaj-rivalstva.

Najljući rivali Ovnovima su Notingem Forest, Lids Junajted i Lester  Siti. Ovaj poslednji je geografskog karaktera i takav rivalitet se viđa svuda u svetu. Rivalstvo sa Notingem Forestom je takođe lokalnog karaktera jer je udaljenost ova dva grada samo 14 km,  ali ima i svoju sportsku stranu i vezana je za jednu ličnost-naravno, Brajana Klofa.  Klof je tokom 80-ih sa velikim uspehom vodio Šumare iz Notingema osvojivši 2 titule prvaka Evrope pa se može reći da se navijači ova dva kluba u stvari bore za mesto u srcu ovog velikog trenera. Utakmice ova dva kluba osim sto imaju epitet  derbija Istočnog Medlenda  igraju se i za trofej Brajana Klofa (eng. Brian Clough Trophy).  Pripremajući ovaj tekst naišao sam na podatak da su pred ovu utakmicu 2009. godine navijači Notingema u lokalni pub u Derbiju bacilli dve ovnovske glave. Toliko.

Rivalstvo sa Lids Junajtedom takođe u epicenter izbacuje Klofa koji je bio veliki sportski rival sa menadžerom Lidsa, Donom Revijem.  Njihov odnos i odnos ova dva kluba najbolje je prikazan u filmu ’The Damned United’ iz 2009.godine.

Derbi Kaunti već par godina najavljuje promociju u Premijer Ligu, imaju sve uslove – još samo da krenu da pobeđuju.

Poželimo im mnogo sreće, Derbi je veliki klub i svakako zaslužuje mesto na velikoj pozornici.

Duh Brajana Klofa živi u Midlendu!

Statua ispred stadiona Prajd Park: Brajan Klof i Piter Tejlor sa trofejom iz 1972.godine

Statua ispred stadiona Prajd Park: Brajan Klof i Piter Tejlor sa trofejom iz 1972.godine

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

3 komentara

Leave a Reply