Toni Parks – Blekburnu veran

Često gledamo liste na kojima su igrači koji su celu karijeru posvetili samo jednom klubu. Toti i ovih dana igra kao mladić, Teri (znamo, ima nekoliko mečeva na pozajmici u Notingem Forestu) muči muku sa povredom a navijači Liverpula se nikada neće pomiriti sa prekookeanskom karijerom Stivena Džerarda. Lično, gajim ogromno poštovanje za ovakve ljude, jer smatram da je teško stalno pronalaziti motiv za bavljenje istim poslom.

teri-dzerard
Šefild je grad duge fudbalske tradicije, u njegovoj blizini su ništa manje značajni Notingem i Mančester, a u industrijskom gradu nisu ni mogli da pomisle da će jedan čovek koji je rođen tu karijeru (i to kakvu!) graditi u Blekburn Roversima. Rodni Šefild je zamenio nešto severnijim Blekburnom, gde je postao klupska legenda.

Toni-Parks
Entoni Parks je rođen 1949. godine u gradu Šefildu, ali se u njemu nikada nije bavio fudbalu. Karijeru je počeo u niželigašu Bakstonu, timu iz okoline, gde je proveo samo jednu sezonu. Sa dvadesetjednom godinom stiže u Blekburn gde će provesti naredne 34 godine!
Parks je bio vezista i u klubu je kao igrač proveo narednih dvanaest godina. Zabeležio je blizu 400 mečeva za klub od čega čak 350 ligaških i na njima upisao 38 pogodaka. Sa klubom je imao i uspona i padova, kroz karijeru je dva puta ispadao iz drugog ranga engleskog fudbala ali se i dva puta vraćao u njega. Rešio je da ”okači kopačke o klin” 1982. i ubrzo je postao član stručnog štaba.

toni-parks-igrac

Toni u timu Blekburna

Trener prve ekipe je u tom momentu bio Bobi Sakston, čovek koji je u klub stigao godinu dana ranije i ukupno se u klubu zadržao pre pet sezona. To je prilično miran period za klupsku istoriju, ekipa se nalazila u drugoj diviziji i nije menjala ligu. Kada je u decembru 1986. Sakston napustio klub odlučeno je da Toni Parks bude prelazno rešenje. Na klupi se zadržao do februara naredne godine, kada su Roversi odlučili da dovedu Dona Mekaja. Škot je bio uspešan, vodio je tim naredne četiri godine ali je nakon njegovog odlaska ponovo na klupu seo Parks. Ovaj put je još kraće bio na poziciji koju je želeo, već nakon mesec dana je u klub stigao tandem Keni Dalgliš – Rej Herford, koji će klubu doneti jedinu premijerligašku titulu.

Upravo je Rej Herforda, Dalglišovog pomoćnika i naslednika zamenio na klupi. Ovoga puta, to je bila prava šansa. Jedina prava šansa koju je dobio u karijeri. Skoro celu kalendarsku godinu je bio na kormilu Roversa i ekipu je predvodio na 30 mečeva. Pobedio je trećinu utakmicu, 11 puta je bilo nerešeno a 9 puta je njegov tim zabeležio poraz.
U godinama koje su sledile na klupi je bio zamena i Roj Hodžsonu, Brajanu Kidu i Grejemu Sunesu. Nakon Kidovog odlaska je ekipu vodio 26 puta i zabeležio skor od 11 pobeda, 8 remija i 7 poraza.

Klub mu se za višedecenijsku saradnju ”zahvalio” na veoma ružan način. Jednoga dana, Parksova ćerka ga je nazvala i rekla kako je na radiju čula da je novi trener Blekburna, Mark Hjuz, odlučio da promeni stručni štab i postavi svoje ljude. Ova vest je bila tačna a Toni je bio tužan jer klub nije imao snage da mu to saopšti na neki bolji način.

Morao je da krene dalje.

Decembra 2005. godine je postao trener u Blekpulu, timu velikih ambicija. Uz prvog trenera ekipe, Sajmona Grejsona, je bio kada je ekipa ulazila u Čempionšip, a kasnije ga i nasledio. Naravno, ponovo je bio prelazno rešenje. Do kraja sezone je predvodio Blekpul na 23 meča, sačuvao mesto u Čempionšipu i seo za pregovarački sto sa čelnicima. Nisu se dogovorili, a Toni Parks je tada odlučio da će završiti trenersku karijeru.

Kako to ide kod ljudi koji ne znaju za drugi posao pored fudbala, nije dugo izdržao. Vratio se u plavo-belu porodicu, povremeno je bio skaut i pomagao u dovođenju novih igrača. ”Kada mi se vratila želja za fudbalom, nije postojao bolji klub od Blekburna”, rekao je novinarima tada 62-godišnji zaljubljenik u klub iz najvećeg grada u Lankaširu.

Za skoro 40 godina u klubu, promenio je pet pozicija i na svakoj je imao uspeha. Kako je vernost u modernom fudbalu prava retkost, Toni bi mogao da posluži kao podsetnik na neka druga vremena.

toni-parks

tekst: Dušan Ninković

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply