Portret ikone: Džordž Best

Tekst je objavio ugledni fudbalski portal football365, napisao ga je Daniel Stori a mi vam tekst prenosimo u celosti. Uživajte.

džordž-best

Kao deo nasleđa priče o Džordžu Bestu Nacionalni Fudbalski Muzej u Mančesteru objavio je seriju pisama koje je Best kao golobradi mladić slao majci i ocu u Belfast. U njima jedan još uvek naivni dečak uzbuđeno opisuje prva iskustva u Mančester Junajtedu, kao što školarci prvog dana školske godine opisuju kako su proveli letnji raspust. Njegova majka, En, mislila je da neće preživeti tu prvu noć koliko je bio uplašen. Tu se vidi koliko je njegova ličnost bila jasno i gotovo dirljivo krhka.

Nakon više od 10 godina od Bestove smrti i dalje je fascinantno koliko je njegov život išao ubrzanim tokom. Debi u prvom timu sa 17, debi za reprezentaciju sa 18, titula u ligi sa 19, evropski fudbaler godine sa 23, kola kreću nizbrdo sa 27, smrt u 59. godini života.

U moru njegovih citata i citata o njemu, prvi je svakako onaj Boba Bišopa, skauta Mančester Junajteda koji je pozvao Meta Bazbija i rekao ’Šefe, mislim da sam pronašao genija!’.Genije je bio mršavi tinejdžer iz istočnog Belfasta, koji je i u tim godinama imao bolji dribling nego prvotimci Junajteda. Bio je najtalentovaniji britanski igrač svih vremena.

Pre nego što je napunio 20 postao je svetska zvezda. Odigrao je 128 utakmica za Junajted, postigao 37 golova, osvojio naslov prvaka i dobio nadimak ‘O Quinto Beatle’ (5. Bitl) od strane portugalskih novinara nakon virtuozne partije u ¼ finala Kupa Šampiona. Te noći navijač je je uleteo na stadion Luž sa nožem, želeo je pramen Bestove kose. Ako je muzika imala Bitlse, fudbal je tada dobio Besta.

džordž-best

Dve godine kasnije Best postiže 28 golova u sezoni, Junajted završava kao drugi, iza gradskog rivala Sitija, ali Đavoli su te godine osvojili Kup Šampiona. Best je bio prvi strelac lige, igrač godine a 6 meseci kasnije proglašen je za najboljeg igrača Evrope. Bio je gladan slave, ali nažalost, to je bio njegov vrhunac.

Ako su ga frizura i ponašanje učinile slavnim, genije u njemu je bio taj koji je slavu zacementirao. Predstavljao je čistu formu fudbalske lepote, nisu bile potrebne kritike i hvalospevi o njegovoj briljantnosti. Dovoljno je bilo da ga gledate. Bio je superioran dribler, kontrola lopte mu je bivala bolja što je protivnik bliže. ’Svejedno mu je bilo koju nogu koristi, ponekad se činilo da ih ima 6’ rekao je jednom Bazbi.

Što je izazov bio veći, Best je bio sve bolji. Sa povećanjem brzine telu opada balans ali Best se kretao poput kruzera. Hju Meklvani je čak napisao da je Bestovo stopalo osetljivo poput ruke džeparoša. Bio je kombinacija energije i elegancije.

Za teške i blatnjave terene Engleske ’60ih nije predstavljao samo dašak nade, bio je to beg za navijače od prosečnog života, radne nedelje, pravila. Best je rušio sva pravila.

džordž-best

Možda nije igrao na najvišoj pozornici kada su reprezentacije u pitanju ali to nije moglo da poljulja njegovu reputaciju. Maradona je rekao kako se kao klinac ugledao na njega jer su u suštini vrlo slični – obojica proizvode momente magije. Johan Krojf je rekao da je Best nemoguć za treniranje, a rekao je to u smislu komplimenta. Kada je postigao 6 golova Nortemptonu u FA kupu, Britanski premijer Harold Vilson je zatražio da ga upozna.

Sa imidžom pop zvezde i lika koji sve postiže bez mnogo muke, smatra se prvim rok’n’rol fudbalerom. Kada su 1961. godine ukinuli pravilo o maksimalnim platama fudbalera, otvorio se put da ovaj sport preraste iz sporta radničke klase u društvo bogatih. Best je bio prvi na tom putu. Nikada pre linija između sportiste i selebritija nije bila toliko tanka, a Best je živeo od te pažnje, delovala je na njega kao eliksir. Nije bilo glamurozne žurke na kojoj nije bio, manekenke sa kojom nije spavao, boce vrhunskog šampanjca kojeg nije popio.

Nije teško shvatiti zašto je Best bio obožavan. ’60-te su bile decenija konstantih promena, Britanija se otvarala ka svetu kulturološki, promene su se dešavale i na polju građanskih i seksualnih sloboda. Džordž je bio momak sa naslovnih strana a voleli su ga i bogati i radnička klasa. Imao je sve. Žene su ga obožavale jer su ga muškarci poštovali, a muškarci su ga poštovali jer su ga žene obožavale. 

džordž-best

Njegov najčuveniji citat je svakako ‘Većinu novca sam potrošio na piće, žene i brza kola. Ostatak sam spiskao.’ U svemu tome je uživao do neumerenosti, mladić u ranim 20-im godinama kome je u ruke dato bogatstvo i priznanje iznad svih njegovih najluđih snova, i ne samo njegovih već cele britanske sportske nacije. Odricanje ga je odvelo u rasipništvo.

Tanka je granica između plejboja i zavisnika. Tužna je istina da Best nikada nije uspeo da se izbori sa takvim načinom života i da mu kaže ‘NE’. Njegova majka je preminula u 55. godini od kardiovaskularnih problema uzrokovanim alkoholizmom.

1966. godine u intervjuu za ‘Dejli Mejl’ Best je priznao da mu je lakše da probleme gura pod tepih nego da ih leči. ‘Od srede do nedelje je ubistvo! Znam da ne mogu u grad i da moram biti u krevetu do 23h. Izluđuje me to. Ja ne čitam. Jedina stvar koja me tada veseli je što znam da slede žurke u nedelju, ponedeljak i utorak!’ 

džordž-best

‘Rođen sam sa sjajnim talentom koji mi se ponekad vraća kao kazna. Kao što uvek želim sve da nadmašim na terenu, isto tako to pokušavam i uveče u gradu.’, rekao je tada Džordž Best. Takva osobina kod njega stvorila je pogodno tlo za zavisnost.

Met Bazbi i ostali treneri u klubu gubili su strpljenje sa Bestom. dešavalo se i da Džordž u hotelu u kojem je odsedao Junajted ‘privede’ novopečenu mladu dok ostali saigrači mladoženju nalivaju alkoholom.

Deo odgovornosti Bestov biograf, Dankan Hamilton, indirektno je prebacio i na klub Mančester Junajted. Nakon osvajanja Kupa Šampiona 1968. godine Junajted je upao u krizu rezultata.

‘Umesto da grade tim oko mene, oni su se oslanjali isključivo na mene. Nisam bio dovoljno zreo da se izborim sa tim. Pio sam još više’ rekao je Best.

Kao još očigledniji zaključak iz svega može se izvući da je ovakav Best nastao kao nuspojava sopstvene slave. Savršen prizor pop kulture ’60ih, ali problematična ličnost. Brzo putovanje iz života istočnog Belfasta, preko reflektora Old Traforda do noćnog života Mančestera i Londona nije ostavilo vremena za sazrevanje. Bitlsi su imali jedni druge, Džordž Best je bio sam sa svojim demonima.

džordž-best

‘Nije znao kako da se otvori. Nije bilo u njegovom maniru da priča o problemu. Sve što ste mogli da uradite je bilo da mu date podršku kada mu je bila potrebna.’ rekao je njegov sin Kalum nakon Bestove smrti.

Best je živeo u eri kada se fudbaleri nisu spremali za odnos sa medijima, kad nije bilo psihologa u fudbalu, kada fudbaleri nisu znali šta je cena slave. Fudbaleri i danas prave greške kao Best, ali danas su mnogo bolje pripremljeni i imaju daleko više pomoći oko sebe. Bestov slučaj i danas služi kao primer.

‘Fudbal je izgubio jednog od najvećih, a ja sam izgubio dragog prijatelja. Bio je sjajna osoba’, rekao je Bobi Čarlton na Bestovoj sahrani 2005. godine. Sahrani u Belfastu prisustvovalo je pola miliona ljudi.

dzordz-best-sahrana-1

Prva rečenica Bobija Čarltona je nešto što svi znaju, ali sa drugom se mnogi ne bi složili. Best je bio zavisnik, vozio u pijanom stanju, fizički maltretirao prvu suprugu Endži, čak je i učestvovao u provali.

2002. donirana mu je nova jetra iako nije bilo znakova da će prestati sa starom navikom. Statistika kaže da 14% osoba koje su na listi za transplataciju jetre ne dočeka novi organ. Nepunih 12 meseci nakon transplatacije Best je pio i uhvaćen u vožnji u pijanom stanju.

Nebitno da li možete da razdvojite Džordža Besta fudbalera i Džordža Besta alkoholičara, morate odati poštovanje jednom od najvećih fudbalera ikada i osećati žal nad jednom od najtragičnijih sportskih priča.

Pre smrti je rekao ‘Kada odem svi će zaboraviti gluposti koje sam pravio, ostaće samo fudbal’. Nažalost, ljudi danas pamte i jedno i drugo. Džordž Best je plesao na granici sporta i selebritija, fudbalski besmrtan ali van fudbala ranjiv.

Pop kultura je prigrlila divnog Džordža, ali ga niko nije spremio da preživi.

džordž-best

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply