Liga 2 – najava i prognoze sezone 2015/16

Da smo samo malo ranije počeli rad na sajtu, da smo samo malo kraće bili na moru ili da smo samo malo vredniji ovaj post bi izašao na vreme tj. pre početka sezone. Ipak, bolje ikad nego nikad kaže stara narodna, zato evo ih naša predviđanja i razmišljanja o najnepredvidljivijoj ligi verovatno na kugli zemaljskoj (prvo kolo i nije mnogo uticalo na naša razmišljanja).

BORBA ZA DIREKTAN ULAZAK I PLEJ OF

U ligama kao što je ova retko ćete videti velike favorite ipak Portsmut ne izgleda baš kao običan četvrtoligaš. Sa ogromnom bazom navijača i svežim sećanjem na Premijer Ligu (i na trofej u FA Kupu) klub sa juga Engleske je nestrpljiv da se vrati gde pripada. Nakon razočaravajuće sezone u kojoj su bili 16. ambicija kluba se jasno vidi u dovođenju Pola Kuka iz Česterfilda (iz lige iznad) za kojeg su platili kompenzaciju. Kuk je doveo Česterfild iz ove iste pozicije do Lige 1 i tamo došao do plej ofa (6. mesto je zauzeo) pa se od njega ove godine mnogo očekuje. Da li je previše očekivati neko od prva dva mesta? Ne znamo ali mi ih vidimo u prvih 7 sigurno.

Pul Kuk ponovo ima isti zadatak (uvesti klub u Ligu 1) samo je klub drugi

Pol Kuk ponovo ima isti zadatak (uvesti klub u Ligu 1) samo je klub drugi

Luton Taun se u sezoni 2013/14 vratio u Ligu 2 i profesionalni fudbal, a prošle sezone im je za malo izmakao plej of (za jedno mesto tj 3 poena). Lagano bi dostigli prvih 7 da nisu imali niz od 7 poraza u martu i aprilu. Ako bi ove godine učili iz svojih grešaka moraju se boriti za ulazak u ligu više što je i sledeći korak za klub koji napreduje iz godine u godinu kao Luton.

Očekujemo mnogo ovakvih scena u Lutonu ove sezone

Očekujemo mnogo ovakvih scena u Lutonu ove sezone

Od Vikomb Vonderersa takođe očekujemo sigurnu poziciju u prvih 7. Imaju ako ne najboljeg onda najperspektivnijeg menadžera u ligi (menadžer sezone 2014/15). Geret Ejnsvort je prošle sezone sa Vikombom završio kao četvrti kada su mu predviđali borbu za opstanak. Ove sezone je doveo još par pojačanja a nikog nije prodao, zato i očekujemo mnogo od njega.

najbolji menadžer prošle sezone Geret Ejnsvort, izgubili su plasman u Ligu !1 na penale sa Sautendom

Najbolji menadžer prošle sezone Geret Ejnsvort, izgubili su plasman u Ligu 1 na penale sa Sautendom

Oksford Junajted se mnogo pojačao i njihov Majkl Eplton (vodio je Blekpul i Blekburn Rovers) je dobar menadžer. Ovo će mu biti prva cela sezona u klubu i sigurno želi više od 13. mesta prošle sezone, mi verujemo da će tako i biti. Eksiter Siti bi takođe mogao pogurati ka plej of mestima sa svojim Polom Tisdejlom koji ima najduži staž u jednom klubu u Engleskoj posle Arsena Vengera (od juna 2006 je u klubu). Od 4 kluba koji su ispali iz Lige 1 mislimo da će se za direktan povratak boriti Nots Kaunti i Lejton Orijent. Oba kluba su dovela strane menadžere (Rikardo Moniz i Fabio Liverani) koji su željni dokazivanja, osim toga nisu rasprodali timove nego i doveli još kvalitetnih igrača za povratak u Ligu 1.

BORBA ZA OPSTANAK

Iz Lige 2 ispadaju samo 2 poslednja tima što je dobro za dosta klubova ove godine. Čim pomenemo to „ispadaju dva tima“ odmah nam padaju na pamet – Akrington Stenli i Njuport Kaunti. Akrington Stenli vodi legenda kluba Džon Koleman koji ih je vodio 13 godina do 2012. i sada se ponovo vratio. Posvetio je svoj život Akringtonu ali imaju toliko ograničene resurse i kapacitet od samo 5 057 mesta. Bilo bi pravo iznenađenje da ih gledamo u profesionalnom fudbalu i sledeće godine.

Legenda Akrington Stenlija - Džon Koleman

Legenda Akrington Stenlija – Džon Koleman pred kojim je težak zadatak

Njuport Kaunti je završio 9. prošle sezone (2 mesta tj. 6 poena od plej ofa) i sigurno se pitate zašto ovako prognoziramo. Da, sve izgleda lepo na površini ali hajde da pogledamo malo detaljnije. Menadžer im je Teri Bučer, poznati fudbaler koji je čak nastupao za reprezentaciju. Međutim, Bučer je probao da bude menadžer od Australije do Škotske i nigde nije uspeo. Daleko bolji igrač je bio nego što je menadžer i to je već svima jasno. Predsednik Njuporta, Les Skrading, koji je dobio na lutriji 45 miliona eura 2009. je sišao sa pozicije i skroz je nepoznato da li će klub uopšte imati para da se održava pa tako i opstane u Ligi 2. Timovi koji bi se mogli uključiti u borbu za opstanak su Karlajl, Mensfild Taun i Bristol Rovers.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply