Finale belog konja – 300,000 gledalaca na meču

Dobro ste pročitali, zaista je bilo toliko gledalaca na meču!

Bio je 28. april 1923. godine, stadion Vembli (tada se zvao Britiš Empajr Stadion) izgrađen je netom uoči te velike utakmice – finala FA Kupa! Prethodna tri finala igrala su se na Stemford Bridžu sa prosekom nešto manjim od 60,000 gledalaca, bile su to godine nakon završetka Prvog svetskog rata.

Navijači Vest Hema

Navijači Vest Hema pred utakmicu

Sama činjenica da se otvara novi stadion bila je poziv mnogima da dođu na utakmicu, a u finalu su se sastali Bolton i Vest Hem. Bolton je bio moćan tih godina, poznat po čvrstoj i tvrdoj igri, dok je Vest Hem igrao u Drugoj diviziji i bio prepoznatljiv po lepršavom fudbalu.

Početak utakmice je najavljen za 15h, a kapije su počele da se otvaraju tri i po sata pre početka.

Nakon 13h stadion je već bio pun, pa su kapije morale da se zatvore u 13.45h! To željne navijače nikako nije smirilo pa su i dalje ulazaili, na razne načine: guranjem, provlačenjem, preskakanjem i probijanjem. U 14:15h probijene su sve barijere i masa koja je bila na stadionu potisnuta je ka njegovoj unutrašnjosti – odigravanje meča dovedeno je u pitanje!

Kralj Džordž V (skroz desno)

Kralj Džordž V (skroz desno)

Zvaničan podatak je da je meču prisustvovalo 126,047 gledalaca, a nezvaničan između 240,000 i 300,000 ljudi! Odakle ova razlika u ciframa ? Prosto, u zvaničnom saopštenju nije nikako smelo da se objavi ovako drastičan presedan nebezbednosti! Ispred stadiona je ostalo nekoliko desetina hiljada gledalaca koji nisu uspeli ući na teren, a  Engleski savez vratio je 10% ukupnog  prihoda od prodaje karata onima koji su unapred kupili kartu a nisu ušli.

Utakmica je počela sa pola sata kašnjenja. Ne bi ni počela da nije bilo junaka ove priče, policajca Džordža Skorija i njegovog konja Bilija. Skori je na konju ušao na teren i tako rasterivao masu, krčeći igralište da bi utakmica mogla da se odigra. Nakon ulaska Kralja Džordža V i intoniranja himne strasti su se malo smirile i utakmica je počela.

Konj Bili pravi čistku

Konj Bili pravi čistku

Zanimljivost vezana za to doba kada je sama igra u pitanju je da su timovi igrali u formaciji 2-3-5:          2 beka, 3 halfa i 5 igrača zaduženih za ofanzivu! Bolton je poveo već u 2.minutu, na najbizarniji mogući način! Bek Vest Hema, Džek Tresadern, pošao je da izvede aut i uspeo je, ali nije uspeo da se odmah vrati na teren usled ogromne gužve pored terena! Gol za Bolton je postigao Dejvid Džek, probušio je golmana Teda Haftona a lopta je pogodila jednog gledaoca koji je stajao u golu u glavu i onesvestila ga na par minuta! (Sad verovatno u sebi mislite ’e sad stvarno preteruju’, ali tako je bilo)

Drugi gol za Bolton, postignut u 53.minuti nije ništa manje kontroverzan a postigao ga je Džek Smit. Lopta je završila iza leđa golmana Čekićara ali igrači Vest Hema su tvrdili da je lopta pogodila stativu dok je sudija tvrdio da se odbila od gledaoca koji je stajao u golu. (Scena malo podseća na urugvajski scenario, ako znate o čemu govorim) Sama utakmica bila je nekoliko puta na ivici prekida, ali do njega nije došlo. Oko  900 ljudi je završilo sa lakšim povredama.

Fudbaleri Boltona sa peharom

Fudbaleri Boltona sa peharom

Šta je bilo posle?

Komisija za bezbednost ispitala je ceo slučaj i uvela mnoštvo dodatnih mera da se ovako nešto ne bi ponovilo. Igrače oba tima na večeri je primio premijer Dejvid Lojd Džordž, a igrače Boltona i njihov gradonačelnik  koji im je poklonio zlatne satove. Igrači oba tima dobili su medalje a jedna takva koja je pripadala Vest Hemovom Džordžu Keju pre 10 godina je na aukciji prodata za 4,500 funti.  Program sa te utakmice izlazeći na aukciju procenjen je na 800-1000 funti.

2005. godine pešački most u blizini Vemblija nazvan je ’Most belog konja’ u čast velikog finala i konja Bilija. Policajac Džordž Skori je nakon utakmice za specijalne zasluge dobio kartu za svako sledeće finale FA Kupa na Vembliju, ali nije otišao ni na jedno – fudbal ga nije interesovao.

Te 1923. Bolton je osvojio svoj prvi FA Kup, Vest Hem je na svoj čekao do 1964., a konj Bili je ušao u istoriju.

Fudbal je u Engleskoj kultura!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply