FA Kup – pregled 1. runde

Počelo je 137. izdanje najstarijeg takmičenja na svetu. Posle preliminarnih i kvalifikacionih rundi, na red su došle zvanične runde u kojima se priključuju timovi iz Fudbalske lige, konkretno iz Lige 1 i 2 u ovom slučaju.

fa-kup

Od 48 koliko je ušlo u ovu prvu rundu njih 15 je ispalo dok će 5 igrati ponovljene mečeve.

Lider Lige 1 Šruzberi, lako je dobio Alderšot Taun sa 5:0, Vigan je malo teže izašao na kraj sa Kroulijem i slavio 2:1 posle preokreta. Od timova iz vrha Lige 1, onih najbolje plasiranih u ovoj rundi, samo Skantorp nije slavio i igraće ponovoljeni meč sa Nortemtptonom dok je Bredford slavio protiv Česterfilda, Blekburn posle lošeg prvog poluvremena, preokrenuo protiv Barneta dok je Čarlton rutinski dobio do skora lidera Nacionalne lige Jug, ekipu Truroa.

Najslabije rangirani timovi u ovoj rundi bili su osmoligaši Hajd Junajted i Hejber Svifts. Hajd je na svom Ivens Fildu ugostio trećeligaša MK Donsa i rutinski izgubio pred 3,200 gledaoca dok je Hejber Svifts putovao u Devon na megdan četvoroligašu Eksiteru. Držali su se dobro sat vremena ali je onda ipak razlika u kvalitetu došla do izražaja i Grci su slavili sa 3:1.

Najveće čari kup takmičenja su iznenađenja, već u prvoj rundi ih je bilo nekoliko.

Šestoligaš Oksford Siti izbacio je Kolčester Junajted pobedom na strani i prvi put posle 48 godina se plasirao u drugu rundu i po prvi put od sezone 50/51 dogurali su dalje u FA kupu od svog komšije Oksford Junajteda. Borehem Vud preokrenuo je i izbacio nekadašnjeg Premijerligaša, Blekpula dok je još jedno iznenađenje u fenemenalnom meču u kom je viđeno šest golova i dva crvena kartona, Mejdstoun izbacio Čeltenam.

Slaug Taun član sedme lige, doduše nije igrao sa nešto mnogo bolje rangiranim timom ali su kao gosti deklasirali šestoligaša Gejnzboro sa čak 0:6 (gosti su promašili i penal u 90. minutu) i izjednačili najveći poraz u takmičenju neke ekipe. Metju Lenč je postigao het-trik na tom meču. AFC Fajld je pobedom protiv Kiderminstera obezbedio prvi plasman u drugu rundu u istoriji.

stadion-gejnzboroa

Mensfild Taun izašao je malo teže na kraj sa Šo Lejnom, Port Vejl i Nots Kaunti izbacili na svom terenu timove iz lige iznad, Bristol Rovers i Oksford, Donkaster je u meču sa najviše golova u ovoj rundi dobio Ebsflit sa čak 6:2. Stivenidž uz het-trik Meta Gudena, lako dobio sedmoligaša Nantviča, Kembridž Satona, a Svindon lako izašao na kraj sa Dartfordom i posle šest godina se plasirao u drugu rundu. Derbi runde između Lutona i Portsmuta pripao je domaćinima minimalnim rezultatom.

Veliki trošadžija, Bilerikaj Taun, o kome ste verovatno svi čuli priče, odigrao je nerešeno sa Lederhedom i imaće šansu da u ponovljenom meču dođe do druge runde. Nekadašnji član Lige 1, Hereford, sada novooformljeni klub u sedmoj ligi, pred prepunim Edgar Stritom (4,800) izbacio je Telford Junajted i kao novi klub prvi put se plasirao u drugu rundu. U komšijskom meču, koji smo imali prilike gledati na Sportklubu, Flitvud je sa igračem manje izbacio Čorli i zakazao meč u drugoj rundi upravo sa pomenutim Herefordom.

Sinoć je obavljen žreb za drugu rundu a tu su i parovi.

fa-kup-parovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uživajte u golovima prve runde.

petak:
Nots Kaunti – Bristol Rovers 4:2

Port Vejl – Oksford Junajted 2:0 

Hajd Junajted – MK Dons 0:4 

subota:
Šo Lejn – Mensfild Taun 1:3 

AFC Vimbldon – Linkoln Siti 1:0 

Blekburn Rovers – Barnet 3:1 

Borehem Vud – Blekpul 2:1 

Bredford Siti – Česterfild 2:0 

Karlajl Junajted – Oldam Atletik 3:2 

Čeltenam Taun – Mejdstoun Junajted 2:4 

Kolčester Junajted – Oksford Siti 0:1 

Kru Aleksandra – Roteram Junajted 2:1

Ebsflit Junajted – Donkaster Rovers 2:6 

Forest Grin Rovers – Maklsfild Taun 1:0 

AFC Fajld – Kiderminster Herijers 4:2 

Gejnzboro Triniti – Slag Taun 0:6 

Gejtshed – Čelmsford Siti 2:0 

Džilingem – Lejton Orijent 2:1 

Hereford – AFC Telford Junajted 1:0 

Luton Taun – Portsmut 1:0 

Morkamb – Hartlpul Junajted 3:0 

Nortempton Taun – Skantorp Junajted 0:0 

Piterboro Junajted – Tranmer Rovers 1:1 

Plimut Argail – Grimzbi Taun 1:0 

Ročdejl – Bromli 4:0 

Šruzberi Taun – Alderšot Taun 5:0 

Stivenidž – Nantvič Taun 5:0 

Vigan Atletik – Krouli Taun 2:1 

Jeovil Taun – Sautend Junajted 1:0 

Njuport Kaunti – Volsol 2:1 

nedelja:
Kembridž Junajted – Saton Junajted 1:0 

Čarlton Atletik – Truro Siti 3:1 

Koventri Siti – Majdenhed Junajted 2:0 

Dartford – Svindon Taun 1:5 

Eksiter Siti – Hejbridž Svifts 3:1 

Gajzli – Akrington Stenli 0:0 

Leterhed – Bilerikaj Taun 1:1 

Soluhal Murs – Vikomb Vonderers 0:2 

Voking – Beri 1:1 

ponedeljak:
Čorli – Flitvud Taun 1:2 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply