Čempionšip – pregled 26. kolo

Srećna Nova godina svima!

Nova godina ali Čempionšip nastavlja po starom. Totalna nepredvidivost i dosta povoljnijih rezultata za naizgled slabije timove.

Bolton je totalno preokrenuo situaciju i sada drže sve u svojim rukama, sada se i oni pitaju oko svog opstanka. Posebno za to imaju da zahvale Geriju Medinu koji je sa 2 gola doneo 6 bodova u ova poslednja dva kola. Da bi bolje dočarali odličnu formu Boltona u poslednja 2 meseca, setite se samo da prvih 11 kola nisu imali pobedu. Ova pobeda možda i sama po sebi nosi 6 bodova jer je bila protiv direktnog konkurenta za opstanak. Tigrovi s druge s trane su u totalnom kolapsu i imaju svega 2 pobede u poslednjih 15 kola! Čak i napad koji je dobro funkcionisao početkom sezone je utihnuo, uglavnom zbog povreda a odbrana nastavlja da popušta. Nisu lepi dani pred Tigrovima.

Fantastičnu utakmicu odigrali su Norič i Milvol. Tri lepa gola, a posebno se ističe gol Stiva Morisona, veznjaka Milvola i bivšeg igrača Noriča. Sjajan poluvolej s preko 25 metara koji ipak nije bio dovoljan da Lavovi uzmu makar bod na Kerou Roudu. Nakon ovog kola, Milvol je jedina ekipa koja još uvek nema pobedu u gostima i sigurne u sredini tabele ih čuva samo strašna forma kod kuće.

Netipično za Pjulisa i njegove ekipe, Midlzbro nam je priredio goleadu i prikazao nesigurnost u odbrani. Ipak verujemo da je Pjulisu bitno samo dok njegova ekipa pobeđuje i da će ih ubrzo uigrati i da neće biti problema. Preston s druge strane ima za čim da žali ali ništa nije izgubljeno, plej of je i dalje na dohvat ruke.

Šefild Venzdej i Kardif nastavljaju slobodan pad na tabeli. Što se tiče Šefilda to nije neočekivano, nemaju menadžera i atmosfera je loša. Davljenik Barton Albion je izuzetno ubedljivo slavio na Hilzborou, a mogao je još ubedljivije da su napadački orijentisanija ekipa.

Dok s druge strane Kardif, barem na papiru, trebalo je da uzme neke bodove.  Umor, nesuglasice, nedostatak rotacije, ko će ga znati. Od standaradnih prvotimaca samo defanzivac Šon Morison je povređen a loš niz je počeo upravo njegovim odsustvom, tako da izgleda da je on jedan od važnijih šrafova u ekipi. Na Nilu Vornoku je da trgne ekipu. Ovo kolo od Plavih Ptica bili su bolji Policajci iz Londona koji poput Milvola većinu bodova kupe kod kuće.

U mini derbiju kola, Aston Vila je poptuno demolirala Bristol Siti. Talas euforije na kojem su jahali polako počinje da slabi i ekipa Bristola pokazuje sve svoje nedostatke. Sada počinje da se vidi da ovo ipak nije ekipa koja je dorasla da ovako izgura celu sezonu, posebno borbu u više takmičenja. Sreća u nesreći je da se ovo dešava u januaru i da njihov menadžer Li Džonson ima mogućnosti da ojača ekipu i nastavi pohod na PL.

Barnsli se trgao u pravom trenutku i protiv pravog rivala, Sanderlenda. Tipična utakmica koja vredi 6 bodova. Gledajući padajuću i lošu formu Barnslija i organizovaniju, smisleniju igru Sanderlenda dolaskom Krisa Kolmana, verujem da su svi očekivali pobedu Crnih Mačaka. Posebno zato što su igrali kod kuće gde su skinuli pritisak navijača zbog skoro godinu dana bez pobede. Pol Hekingbotom igra na ivici žileta i za sada drži sebe u igri. Međutim moraće da nastavi ovaj niz od 3 utakmice bez poraza ukoliko planira da zadrži posao.

Ipsvič je imao Fulam u svojim rukama, otupeli su im napad totalno, imali prednost i onda Spens dobija izuzetno glup crveni karton i kola kreću nizbrdo. Blickrig Fulama i 4 gola za 8 minuta za apsolutni preokret i delirijum na Krejven Kotidžu. Slaviša Jokanović sada može i potajno da razmišlja o ponovnom plasmanu u plej of s obzirom da je bodovna razlika između šestoplasiranog Lidsa i Fulama svega 4 boda. Niko osim Vukova nije siguran i videli smo kako se sve brzo menja. Dovoljno je vezati 2-3 kola bez pobede i stvari se značajno menjaju.

Kada smo već kod Vulverhemptona, još jedna pobeda u nizu, zar se očekivalo bilo šta drugo? Ovaj put je savladan Brentford koji je hteo da igra fudbal i platio cenu toga. Vulvsi su već 12 utakmica bez poraza u ligi, od čega imaju samo 2 remija. Gaze redom igrajući uglavnom lep fudbal. Nadamo se da će zadržati ovaj stil igre ako (mada bolje je reći kada) uđu u PL.

Birmingem je izgledao očajno, činilo se da je Stiv Koteril pogrešan čovek za posao ali sada nakon ovog kola, vezali su dve pobede i aktivno se uključili u borbu za opstanak. Naravno ovo nije dovoljno, moraće da se nastavi ali s obzirom da su razbili maler i pobedili prvi put u gositma ove sezone, čini se da se atmosfera malo popravlja. Napad se malo probudio i to je glavna boljka Birmingema ove sezone, očajnički im treba pouzdan špic koji bi mogao da realizuje ionako malobrojne šanse koje Plavci stvaraju.

Januar je počeo, očekujemo da bude aktivniji nego inače jer je tabela podeljena na 2 doma, gotov ceo gornji deo se bori za plej of, dok je u borbi za opstanak čak 6 ekipa. Malobrojne su ekipe koje ne mogu ni gore ni dole tabeli značajno.

Čempionšip u novogodišnjem ruhu, uživajte!

 

Bolton Vonderers 1 : 0 Hal Siti (Medin 20′)

Derbi Kaunti 1 : 1 Šefild Junajted (Vidra (pen.) 24′ – Klark 57′)

Lids Junajted 0 : 0 Notingem Forest

Norič Siti 2 : 1 Milvol (Trajbul 52′, Medison 77′ – Morison 44′)

Preston Nort End 2 : 3 Midlzbro (Robinson 14′, Hjudžil 40′ – Ajala 13′,65′, Hauson 73′)

Kvins Park Rendžers 2 : 1 Kardif Siti (Smit 62′, Smajt 72′ – Rals (pen.) 54′)

Šefild Venzdej 0 : 3 Barton Albion (Flanagan 37′, Dajer 50′, Nejlor 89′)

Sanderlend 0 : 1 Barnsli (Pinok 47′)

Aston Vila 5 : 0 Bristol Siti (Hogan 23′, Snodgras 34′, 60′, Bjarnason 72′, Hurahan 85′)

Fulam 4 : 1 Ipsvič Taun (Sesenjon 69′, 74′, Kamara 72′, 76′ – Garner 45′)

Vulverhempton Vonderers 3 : 0 Brentford  (Neves 57′, Daglas 59′, Žota 80′)

Reding 0 : 2 Birmingem Siti (Magoma 24′, Galager 64′)

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on RedditShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply